Comitetul Tinerilor Navigatori din Sindicatul Liber al Navigatorilor
Revista: Revista nr.4 (12)
Capitol: Evenimente
Pagina: 6-7
Autor: SLNT-CTN - Autor necunoscut
Cod articol: #12-18-182
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-12/06-7
Tinerii sunt esențiali în menținerea vie și sănătoasă a tradiției românești din domeniul navigației maritime. La fel de importantă este calitatea pregătirii lor profesionale. Dar, lucrurile acestea le cunoaștem cu toții. Unele lucruri pe care tinerii, viitori navigatori, le află, uneori, prea târziu sunt însă la fel de importante. Deseori, primul contact cu vaporul poate fi o experiență realmente traumatizantă.
Bullying-ul, discriminarea persoanelor de sex feminin și, în general, a tinerilor sunt probleme reale, care se întâmplă acum și despre care nu prea se vorbește.
În ideea acordării unei atenții mărite asupra ariei de probleme specifice segmentului de tineri din cadrul navigatorilor români și obținerea unor puncte de vedere mai aproape de fenomen, în cadrul SLN s-a luat decizia înființării Comitetului Tinerilor din Sindicatul Liber al Navigatorilor.
Pe bază de voluntariat, singurele condiții de participare au fost ca navigatorii să fie membri SLN și sub 35 de ani. La solicitare au răspuns până acum 5 tineri, unul dintre aceștia fiind în voiaj.
Pe data de 12 Aprilie 2019, sub îndrumarea conducerii SLN, a avut loc prima ședință. Aceasta marchează momentul înființării CTN punând pe hârtie prima Rezoluție, prin care Comitetul Tinerilor Navigatori susține:
1. un învățământ european de calitate și o pregătire profesională care să asigure calificarea și abilitățile necesare muncii pe mare și la uscat;
2. o implicare mai curajoasă a forurilor europene pentru crearea de locuri de practică pentru tinerii studenți;
3. găsirea soluțiilor pentru crearea de locuri de muncă tinerilor navigatori europeni, inclusiv femeilor din transportul maritim;
4. asigurarea unor condiții sigure de angajare a navigatorilor tineri la bordul navelor europene, în condițiile contractului colectiv de muncă pentru navigatorii europeni care trebuie să fie unic și obligatoriu pentru toate statele membre UE;
5. o protecție socială unitară la nivel european pentru toți navigatorii și eliminarea Dumpingului Social care disturbă major dorința tinerilor europeni de a îmbrățișa cariera de navigator;
6. eliminarea barierelor și acelor prevederi legislative abuzive care discriminează, prin costuri excesive, studenții sau tinerii navigatori cu o situație materială săracă față de cei ce vin din familii bogate;
7. criterii de autorizare corecte pentru agențiile de crewing elaborate de Autoritatea Navală Română și măsuri dure împotriva acelor agenții care practică activități interzise de MLC 2006.
Solidari cu mișcarea internațională ITF Youth, doi membri ai Comitetului Tinerilor au participat la întâlnirea „Maritime Roundtable 2019” organizată de ITF în Sri Lanka, între 16-19 Septembrie. Acolo, au făcut cunoștință cu familia diversă a ITF-ului, au participat la workshop-uri esențiale pentru activitatea de sindicalist, și au făcut schimb de idei și experiențe, probleme și soluții cu oameni la fel de tineri și entuziaști. Veți putea citi despre întreaga experiență și concluziile trase în numărul următor al revistei!
În continuare, Comitetul Tinerilor Navigatori pregătește o serie de activități în cadrul unităților de formare a navigatorilor români din Constanța. În plan sunt două prezentări, una axată pe primii ani de studiu, pentru introducerea tinerilor în lumea navigației maritime și transportului naval și evidențierea problemelor care pot fi întâmpinate atât la bordul navelor cât și acasă, chiar de la primul contact cu agențiile de crewing. O a doua întâlnire cu tinerii cadeți din anii mari are ca scop informarea și un dialog cu aceștia despre probleme punctuale, cu care aceștia s-au confruntat deja.
Ne propunem să construim o structură puternică de tineret în cadrul sindicatului nostru, să ne organizăm pentru a aduce mai mulți navigatori tineri alături de noi astfel încât, împreună, să ne implicăm în găsirea de soluții pentru problemele specifice pe care le întâmpinăm dar și pentru a ne asigura viitorul într-o lume în care se vorbește din ce în ce mai mult despre automatizare și nave autonome.
Mesajul nostru este simplu: tineri și viitori navigatori, nu sunteți singuri! Faceți parte dintr-o familie care vă este mereu aproape, la bine și mai ales la greu, pe mare sau acasă. Alături suntem puternici. Trebuie să ne organizăm ACUM!
#OrganizeNow