Comitetul de sănătate și securitate în muncă


Revista: Supliment la revista nr.2 (10)
Capitol: SLN
Pagina: 20-21
Autor: SLN - Autor necunoscut

Cod articol: #10s-1-159
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/supl-revista-nr-10/20-21

În conformitate cu prevederile Convenției MLC 2006, la bordul fiecărei nave care are un echipaj de cel puțin 5 membri, va fi înființat un comitet de securitate și sănătate în muncă.

Scopul și obiectivele comitetului de securitate și sănătate în muncă
Scopul comitetului de securitate și sănătate în muncă este să se asigure că armatorul împreună cu navigatorii, indiferent de nivel sau departament, conlucrează pentru dezvoltarea și promovarea SSM și se ocupă de problemele legate de mediu de muncă de la bordul navei.

Funcționarea comitetului de securitate și sănătate în muncă include, fără a se limita la:

■ cooperarea dintre comandant și armator în implementarea politicilor și programelor de sănătate în muncă. Comitetul va constitui un forum de dezbatere a problemelor navigatorilor în legătură cu SSM la bord;

■ participarea la planificarea, conducerea și coordonarea activităților în siguranță pe navă. Comitetul va propune măsuri de prevenție și soluții pentru probleme legate de SSM la bord;

■ participarea, prin reprezentanți, la investigarea accidentelor de muncă de la bord sau cazuri de îmbolnăviri profesionale;

■ propuneri și implicare în prevenirea reapariției unor astfel de accidente sau boli profesionale;

■ contribuția la definirea principiilor de formare și instruire specifică condițiilor de lucru ale navigatorilor la bord;

■ inspectarea continuă a modului de respectare a procedurilor de siguranță la bord;

■ cooperarea cu orice serviciu care se ocupă de probleme legate de SSM;

■ aducerea la cunoștința armatorului, prin comandantul navei, a declarațiilor și recomandărilor echipajului;

■ discutarea și luarea de măsuri în legătură cu probleme de SSM și evaluarea echipamentelor de siguranță și protecție, inclusiv echipamentele de salvare.

Componență și responsabilități

Componența comitetului de securitate și sănătate în muncă trebuie să asigure reprezentativitatea tuturor membrilor de echipaj. În plus, comandantul navei va face parte din comitet sau va desemna pentru acest lucru o persoană responsabilă cu SSM la bord.
Numărul membrilor va fi stabilit de către armator având în vedere numărul total de membri de echipaj, în așa fel încât să acopere un număr suficient de compartimente de la bordul navei.

Ședințele comitetului de securitate și sănătate în muncă
Ședințele vor avea loc cu o frecvență minimă stabilită prin reglementările legislative în vigoare. Ritmul ședințelor va avea în vedere tipul și caracteristicile navei și activitățile ce se desfășoară la bord, pentru promovarea unui climat de siguranță și îmbunătățirea continuă a securității muncii.

Ședințele pot avea loc și la cererea a cel puțin doi membri ai comitetului sau mai mulți după cum este stabilit prin proceduri la bord.

O ședință a comitetului va avea loc pentru analizarea și raportarea accidentelor de muncă.

Vor fi elaborate măsuri sau recomandări pentru evitarea reapariției aceluiași tip de accident, prin informarea navigatorilor cu privire la aceste măsuri sau recomandări.

Procesul-verbal al fiecărei ședințe va fi adus la cunoștința echipajului și a armatorului, iar la cerere, inspectorilor autorităților competente naționale.