ETF, ETF!
Revista: Revista nr.1 (9)
Capitol: Abordări sindicale
Pagina: 28-29
Autor: Valentin Dumitru - Redactor șef adjunct revista Cap Compas
Cod articol: #9-7-133
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-9/28-29
Încă din ianuarie, lucrătorii din transporturi participă la campania „Transport echitabil în Europa!”, organizată de Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF).
%img:articole-9/art133-1,left%„În rândul transportatorilor europeni din toate sectoarele (aero, terestre și navale) s-au acumulat numeroase nemulțumiri. Cele mai multe sunt legate de dumping-ul social. Uniunea Europeană a fost multă vreme un model de succes în transporturi. Astăzi, unele profituri sunt făcute mai puțin corect, iar lucrătorii nu se bucură de toate drepturile cuvenite pentru munca depusă. Sindicatele din transporturi luptă pentru o Europă unită, cu un nivel social și profesional ridicat, în care lucrătorii din transporturi să fie parte a unui sistem echitabil. Suntem împotriva concurenței neloiale, a dumping-ului social la care Europa a închis ochii de-a lungul anilor. Dacă multe alte aspecte din domeniul transporturilor au fost corect reglementate, în schimb sunt prea puține mecanisme legislative care să ducă la eliminarea dumping-ului social”, a declarat Adrian Mihălcioiu, inspectorul ITF România.
În 22 martie, a avut loc o manifestație în portul Constanța. Au participat circa 50 de protestatari, reprezentanți ai marinarilor români și ai docherilor, echipați cu veste galbene și albastre, înarmați cu steaguri, pancarte și bannere. Acțiunea a fost organizată de Inspectoratul ITF România, Sindicatul Liber al Navigatorilor din Flota Maritimă Comercială și Federația Națională a Sindicatelor Portuare. Participanții la miting au scandat „Stop dumping-ului social!”, „Unitate!”, „ETF, ETF!”.
%img:articole-9/art133-2,left%„Suntem aici pentru a trage un semnal de alarmă înainte de alegerile europarlamentare. Noi, lucrătorii din transporturile europene, vrem să transmitem revendicările ce trebuie incluse pe agenda politicienilor din Parlamentul European. Cerem să se pună capăt dumping-ului social în porturile europene, să se plătească salarii egale pentru munca egală, să se asigure accesul femeilor în transporturi fără nicio discriminare! Cerem ca reglementările ce privesc navigația în apele Europei să fie obligatorii nu doar pentru europeni, ci și pentru cei care astăzi fac dumping social! Vrem un transport public de calitate în Europa! Vrem ca drepturile lucrătorilor din transportul european să fie respectate, vrem pensii corecte pe întreg teritoriul Uniunii Europene! Comunitatea europeană a făcut multe reglementări, dar a neglijat sectorul transporturilor. Europa deține 40% din capacitatea de transport a flotei mondiale, dar numai 15% din locurile de muncă sunt ocupate de lucrători europeni. Din cei 1,6 milioane de navigatori aflați pe mările și oceanele lumii, doar cu puțin peste 230.000 sunt europeni. Trebuie să luptăm pentru locurile noastre de muncă din shipping, trebuie pus capăt dumping-ului social! Trebuie eliminat dublul standard: unul înalt pentru navigatorii europeni și altul internațional, scăzut, pentru alte categorii de navigatori! Cerem să nu mai existe lucrători mai ieftini în apele Europei și să se aplice un standard european pentru toată lumea!”, a explicat Aurel Stoica – secretar general SLN.
La rândul său, Sorin Liță, secretarul general al FNSP, a declarat: „ETF luptă pentru locuri de muncă de calitate, decente pentru lucrătorii din transporturi, dar și pentru un serviciu de transport sigur, fiabil și accesibil! Sindicatele europene din domeniul transporturilor luptă împreună pentru încetarea abuzurilor concurențiale și a exploatării lucrătorilor.
Dumping-ul social îi afectează pe lucrătorii din transporturi din întreaga Europă. Lucrătorii trimiși în alte țări sunt deseori plătiți mai puțin decât angajații locali, fiind nevoiți să presteze ore de muncă periculos de multe. Guvernele ignoră problema timpului de odihnă. Multe locuri de muncă sunt distruse de concurența neloială, pe baza costurilor, nicidecum a calității.
În afacerile internaționale sunt preferate cele mai ieftine contracte, cu prețul privării lucrătorilor de acces la asistența medicală și securitate socială. Lucrătorilor li se impun contracte pe termen scurt și în condiții precare”.
%img:articole-9/art133-3,left%Campania „Transport echitabil în Europa!” a culminat cu demonstrația și mitingul de protest organizate în 27 martie, la Bruxelles, ocazie cu care a fost reiterat și obiectivul fundamental al sindicatelor navigatorilor europeni, acela de a contribui la o industrie europeană de transport maritim puternică, la care să participe un număr tot mai mare de tineri și femei din Uniunea Europeană.
„Viitorii europarlamentari trebuie să afle nemulțumirile și revendicările transportatorilor și să ia act de forța lor.”, a completat Mihălcioiu.
Această campanie va impulsiona pe langǎ alte mǎsuri importante şi crearea unui spațiu maritim european fără dumping social, în care sǎ se aplice standardele sociale europene - spre deosebire de standardele minime convenite la nivel internațional care se aplică acum - și s-ar crea un număr suplimentar de locuri de muncă pentru navigatorii europeni.