Dispariții misterioase (IV). Epave din Marea Neagră
Revista: Revista nr.3 (7)
Capitol: Povești, întâmplări, legende
Pagina: 22-23
Autor: Gabriela Dan - Secretar general redacție Cap Compas
Cod articol: #7-20-92
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-7/22-23
Marea Neagră ascunde sute de epave iar fiecare dintre ele are câte o poveste. Chiar și White Star Line și Harland and Wolff – proprietarii și constructorii Titanicului, au mai lansat la apă o navă, „Empire Strength”, care, prin finalul ei, se împletește cu istoria naufragiilor din Marea Neagră. În cele ce urmează, plecând de la nord spre sudul litoralului nostru, vom prezenta câteva dintre acestea.
În zona Năvodariului se află epava navei „Bremen”, scufundată în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Aceasta se află la adâncime mică (aprox. 10m), pe un fund de nisip, destul de greu accesibilă pentru scufundarile de agrement din cauza apropierii de poligonul militar de la Capul Midia.
Aproape de țărmul românesc, stihiile dezlănțuite ale Mării Negre i-au fost fatale remorcherului românesc „Julietta”, scufundat în mare în zona lacului Tașaul, la nord de Capul Midia, în ziua de 22 octombrie 1938. La ora actuală, epava este îngropată complet în nisipul de pe fundul apei.
Pescadorul „Yldirimlar 1” a fost o navă de 47.5t și 19m lungime, înregistrată sub pavilion românesc, care s-a scufundat în anul 2007, în Marea Neagră. Nava a fost surprinsă de o furtună în cursul nopții, în timp ce efectua un marș de la Sulina către portul Midia, după care s-a scufundat partial la câteva sute de metri de digul de nord al portului Midia. Deși operațiunea de salvare a fost extrem de dificilă din cauza vântului și a valurilor puternice, remorcherul „Alexandria 5” a reușit să salveze 3 marinari aflați în apă.
La nord de Portul Tomis, spre Capul Midia, la 23m adâncime, zace „Arkadia SS”, o navă germană de mărfuri, construită în anul 1927 (denumită până în 1936 „Amsel SS”). Aceasta s-a scufundat pe 29 aprilie 1943, după ce a lovit o mină din barajul de mine din nordul coastei Constanţei. Astăzi este așezată la 31m adâncime.
Submarinul „SC-213” („Shuka”) este cel care în februarie 1942 a scufundat nava „Struma” în Marea Neagră. Nava „Struma” transporta 769 de refugiați evrei din România pentru a ajunge în Palestina. Tragedia a fost considerată a fi cel mai mare dezastru maritim exclusiv civil din al 2-lea Război Mondial. „SC-213” s-a scufundat la 14 octombrie 1942, atunci când a lovit o mină marină în Marea Neagră. În 2008, o echipă mixtă de scafandri din România și Olanda a anunțat găsirea epavei unui submarin iar abia 2 ani mai târziu, în anul 2010, s-a putut afirma cu certitudine că este vorba de submarinul sovietic „SC-213”. Se pare că în 1942, „Shuka” s-a lovit de acelaşi baraj de mine ca şi „Arkadia” şi s-a scufundat, în prezent aflându-se la o adâncime de 33 de metri.
Cu toate că nu s-au mai păstrat informații nici despre anul și nici despre cauzele care au condus la scufundarea lui, se poate bănui că tot valurile devastatoare ale Mării Negre au provocat scufundarea cargoului italian „Nicolo Tomaseo” (construit și înmatriculat la Genova, în 1910) în zona Capului Pescarie din Constanța (epava a fost dezmembrată în anul 1961).
Remorcherul „Valeria” (proprietatea avocatului bucureștean Andrei Popovici) sub pavilion românesc s-a scufundat în anul 1922 în dreptul Spitalului Militar Constanța. Epava a fost dezmembrată în anul 1965, rămânând din ea, pe fundul mării, doar o bucată de etambou.
„Vishva Shanti” s-a scufundat la data de 1 martie 1968, puțin mai la nord de „Paris”, fiind abandonată de echipaj. Nava s-a rupt în trei părți.
Cercetările ulterioare au scos la iveală că de vină pentru naufragiu au fost căpitanul și echipajul, aceștia conducând nava în direcție greșită, lovindu-se de dig. Partea din spate a fost recuperată și predată autorităților românești. Din materialele acesteia a fost construită motonava „Vrancea”, aceasta navigând pe Dunăre și în Delta Dunării. Restul epavei este așezată pe fundul mării la o adâncime de 18m.
Draga „România”, dezmembrată încă din anul 1926, s-a scufundat în anul 1916 din cauze ce nu se cunoșteau la data începerii consemnărilor în registrul Capităniei Constanța. Epava a fost înghițită de ape în zona danei 10 a Portului Constanța.
Marea Neagră și-a luat tributul și în noaptea de 5 ianuarie 1995 când navele de marfă „Paris” și „You Xiu” s-au scufundat în apropierea portului Constanța, în timpul unei furtuni. Toți cei 54 de marinari au murit iar autoritățile române au reușit să recupereze doar 17 cadavre. În urma cercetărilor, s-a stabilit că lanțurile de la ancorele celor două nave s-au agățat între ele, manevrarea lor a devenit imposibilă navele zdrobindu-se de dig. Comandantul navei „Viteazul”, un salvator care nu a putut ajunge la fața locului, a paralizat, în acea noapte, de mâna dreaptă.