Ziua Marinei Române - 2018


Revista: Revista nr.3 (7)
Capitol: Evenimente
Pagina: 20-21
Autor: Costică Stici - Vicepreședinte SLN

Cod articol: #7-18-88
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-7/20-21

Aproximativ 10.000 de oameni au asistat, și anul acesta, pe faleza Cazinoului din Constanța, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române.

Ziua Marinei Române a fost aniversată pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată cu sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.




Anul acesta, sărbătoarea dedicată marinarilor a debutat prin turneul de tenis „Cupa Marinei Române“, desfăşurat între 1 şi 12 august, la Clubul Idu din Mamaia. În competiţie, s-au înscris marinari civili şi militari, atât la secţiunea simplu, cât şi la cea de dublu. Alături de aceştia participă şi foşti jucători de tenis care au făcut parte din lotul României de Cupa Davis.

Cu unele excepții, de exemplu schimbarea datei în perioada comunistă, jurnalul frumoasei zile de 15 august a fost păstrat an de an. Astfel, după mesajele de deschidere transmise de politicieni, sărbătoarea este marcată printr-un scurt serviciu religios finalizat prin depunerea unei ancore de flori pe mare, în memoria marinarilor eroi.

După ceremonia religioasă, „Zeul Neptun” apare din larg și, în sfârșit, dă startul spectacolului naval, spectacol organizat în special de către marinarii militari. De regulă, participă Nava-Şcoală „Mircea” și cadeţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, dar și alte nave sosite pentru a saluta evenimentul. Anul acesta, „Vânjosul”, „Voinicul” şi „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncţionale, au încântat publicul, prin manevre navale.

Navele militare, fac exerciții demonstrative larg apreciate de publicul adunat pe faleză. În ultima vreme, participă și avioane de luptă, elicoptere, scafandri. O temă nouă, prezentată anul acesta, este combaterea migraţiei ilegale pe mare.



În încheiere, în jurul prânzului, toate navele participante salută audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din țările aliate, defilează pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Totuși, manifestările nu se încheie aici. Vor continua în Portul Tomis, unde, va fi dat startul concursurilor tradiţionale marinăreşti. Pentru aceasta, la invitația Sindicatului Liber al Navigatorilor din Flota Maritimă Comercială (SLN), „Piratul din Tortuga” a fost prezent pentru a se asigura de corectitudinea respectării regulilor jocurilor marinărești.
An de an, jocurile, se desfăşoară sub patronajul SLN, în colaborare cu Comandamentul Flotei. Pot lua parte şi constănţenii sau turiştii dornici să se întreacă în probe dificile de „patinat” pe școndru, de prins raţe şi gâşte pe apă, de ţinut oul în lingură, de tras la parâme sau alergat în saci. Cel care câştigă mersul pe școndru, va primi ca premiu un purceluş.



Ziua se încheie cu diverse spectacole susținute pe faleză, focuri de artificii și retragerea cu torţe a marinarilor militari.

Deci, la 116 ani de când Cristea Georgescu, primarul de atunci al Constanței, anunța sărbătorirea Zilei Marinei Române, „La mulți ani, marinari români!”