Lucruri simple care fac viața mai bună la bordul navei
Revista: Revista nr.3 (7)
Capitol: Viața pe mare
Pagina: 16-17
Autor: Costică Stici - Vicepreședinte SLN
Cod articol: #7-10-93
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-7/16-17
Chiar dacă marina comercială oferă, încă, multe satisfacții, viața de marinar nu este atât de romantică cum și-o imaginează cei de pe margine. În realitate, totul este simplu, bazat pe responsabilități obișnuite, similar locurilor de muncă de la uscat. Deci, ce trebuie să facem pentru a ne păstra fericiți și sănătoși?! Ce îi ține pe marinari binedispuși și veseli la bord?
1. Internetul: La uscat, internetul a devenit o necesitate, alături de alimente și apă potabilă! Viața fără internet a devenit neimaginabilă. Ei bine, la bord este încă un lux! Se știe, totuși, că implementarea la bordul fiecărei nave (sugestie promovată în cadrul MLC) ar fi o acțiune care i-ar face și i-ar menține mai mulțumiți pe marinari. După o zi grea de muncă, văzând fețele sau auzind vocile (chiar și numai mesajul text) persoanelor iubite, prin Skype, Facebook sau alt sistem de comunicație, te vei simți mai bine chiar și în mijlocul oceanului. Unele nave dispun doar de un sistem de e-mail (AMOS Connect), care, deși nu este la fel de eficient ca Internetul, poate ajuta la menținerea unui marinar mulțumit.
2. Telefonul prin satelit: Cei de acasǎ, dacă recunoașteți codul de telefon prin satelit INMARSAT pe telefonul dvs., renunțați la ceea ce faceți și răspundeți acestui apel! Nu este un dispozitiv pe care navigatorul ȋl foloseşte pentru un apel de rutină, pentru a informa pe toată lumea că este bine sau pentru o conversație frivolă. Marinarul va face un apel numai atunci când este fie cu adevărat mulțumit de ceva, fie are nevoie de sprijinul cuiva. Majoritatea navigatorilor, după ce au dat un telefon, părăsesc aparatul telefonic cu un zâmbet incredibil pe față!
3. Sala de recreere: reprezintǎ livingul, sala de mese, „camera obișnuită”, uneori chiar și sala de sport, unde ne întâlnim cu colegii pe nava pentru momente plăcute! Fie că este o pauză de ceai în timpul orelor de lucru sau timpul obișnuit de ședere împreună după cină, o cameră bine amenajată îi menține pe marinari mulțumiți. Aici sunt aranjate filmele, muzica și alte distracții vizuale, reunind navigatorii de diferite grade pentru a sta împreună timp de câteva ore.
4. Petrecerile: Fie o sărbătoare religioasă, Anul Nou, ziua de naștere a cuiva sau doar o zi bună, o petrecere de cȃteva minute la bord face ca fiecare să fie fericit. Fie că este vorba de carnea care sfârâie pe gratarul amplasat în aer liber în timp ce nava taie oceanul prin briza sau explozia puternică a muzicii din difuzoare, petrecerea este momentul în care camaraderia și relațiile reciproce ating un maxim nou!
5. Somnul: Nimeni nu poate nega vreodată că cel mai apreciat mijloc al arsenalului este un somn bun! Suprasolicitat de cele mai multe ori și în nevoie de odihnă, un navigator așteaptă cu nerăbdare momentul în care se poate întoarce în cabina sa după o zi grea / noapte la lucru pentru odihnă și recuperare. Cei care lucrează la bord vor ști că de cele mai multe ori, o vizită în camera de fumat după orele de lucru este doar un popas în drumul spre cele câteva ore de fericire!
6. Aprecierea pentru o muncă bună: Într-un mediu de lucru din ce în ce mai profesionist, câteva cuvinte de apreciere pot deveni o încurajare uriașă pentru un navigator. Nu este cu adevărat necesar ca aceasta să implice cuvinte mari de laudă, totuși, un simplu „mulțumesc” sau recunoașterea pentru „o treabă bună” va face orice marinar să simtă importanța muncii prestate.
7. Bonusuri și premii: Noi, ca ființe umane, marinari sau nu, suntem „programați” să ne bucurăm de recompense în spiritul potrivit. Nu mereu sunt așteptate beneficiile bănești, dar, începând cu acel „mulțumesc!”, orice formă de recompensă mărește eficiența.
8. Contracte mai scurte și în timp util: Veteranii din domeniul marinei comerciale îți vor spune că practica semnării contractului în timp util este un semn al unei companii bune, serioase. Un astfel de angajator, care se gândește la navigatori, semnifică, în mod sigur, un lucru bun. Contractele mai scurte se încadrează, de asemenea, în același domeniu.
9. O zi liberă: Un lux care nu se prea aplică profesioniștilor din domeniul maritim. Tocmai acesta este motivul pentru care, atunci când este oferită, o zi liberă la bord este ceva care aduce o bucurie imensă.
10. Mâncarea bună: Ne amintim toți expresia „Calea către sufletul omului trece prin stomac”. Ei bine, cu siguranță, se demonstrează la bordul navei. O masă bună, frumos așezată, îi oferă fiecărui om o bucurie imensă. Și, care marinar nu ar fi fericit cu o farfurie aburindă de mâncare, preparată proaspăt?
Deși ideile enunțate sunt atât de simplu de pus în practică, în lumea reală constatăm cu surprindere că mulți navigatori nu primesc alimente de calitate la bord, facilitățile de cazare sunt neigienice și sărăcăcioase, activitățile de agrement lipsesc sau sunt neglijabile, lipsa de somn devine obișnuință datorită orelor lucrate suplimentar, remunerația este precară, astfel încât disponibilitatea, chiar și a acestor lucruri simple, pare paradis pentru navigatori.
În ansamblu, marina comercială nu ne scutește de problemele stresului la locul de muncă. Doar găsirea bucuriei în astfel de plăceri mărunte este ceea ce ne ține mai uşor departe de casă.