Comitetul Executiv ETF pentru prima dată la București


Revista: Revista nr.2 (6)
Capitol: Evenimente
Pagina: 18-19
Autor: Valentin Dumitru - Redactor șef adjunct revista Cap Compas

Cod articol: #6-18-82
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-6/18-19

%img:articole-6/art82-1,left%Luna mai a acestui an, a reprezentat o premieră pentru ETF. Afiliații români ai organizației, au găzduit cu success, în capitala României, lucrările ședinței ordinare a Comitetului Executiv ETF.

Federația Europeană a Transportatorilor (ETF) include peste 200 de sindicate din peste 25 de țări europene (vestice, centrale și estice). De două ori pe an, reprezentanții sindicatelor afiliate se reunesc în cadrul Comitetului Executiv pentru a lua decizii politice, a lansa campanii, a discuta pe probleme actuale din domeniul transporturilor maritime, rutier, naval, feroviar și aerian și, nu în ultimul rând, pentru a-și reînoi solidaritatea.

În mod traditional, aceste întâlniri ale Comitetului Executiv au avut loc la Bruxelles, dar se intenționează, pe cât posibil, să se organizeze și în alte țări ale sindicatelor afiliate. Acest lucru va permite Secretariatului ETF și afiliaților din întreaga Europă să vadă de aproape proiectele și provocările uniunilor sindicale locale.

Astfel, în perioada 23 – 24 mai 2018, pentru prima dată în istoria ETF, Comitetul Executiv ETF s-a întrunit în afara capitalei europene, Bucureștiul fiind ales să gazduiască evenimentul. Sindicatele gazdă, coordonate de domnul Ion Rădoi, președintele Uniunii Naționale din Transportatori și Servicii Publice – ATU România (afiliat ETF) și membru al Comitetului Executiv ETF, au organizat și amenajat facilitățile necesare în impresionantul Palat al Parlamentului (Sala Nicolae Bălcescu).

Au participat 80 de reprezentanți ai afiliaților, lucrările fiind conduse de Frank Moreels, președinte ETF, și de Eduardo Chagas, secretar general ETF. Au mai fost invitați și secretarul general ITF, Rob Johnston, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, primarul general al capitalei, Gabriela Firea, ministrul transporturilor, Lucian Șova, directorul general RATB, Adrian Sorin Mihail și directorul general al Metrorex, Dumitru Șodolescu. Din păcate, unii dintre oamenii politici importanți din România au lipsit, tratând astfel cu indiferență acest eveniment, desi invitațiile au fost făcute cu mult timp în urmă.

Din partea Sindicatului Liber al Navigatorilor din Flota Maritimă (SLN) a participat domnul Adrian Mihălcioiu, lider SLN și reprezentant ITF în România. Dânsul ne-a declarat: „Alegerea României nu este deloc întâmplătoare. Anul acesta sărbătorim centenarul dar nu trebuie să uităm că și mișcarea sindicală din România, reprezentarea lucrătorilor din transporturi, drepturile lucrătorilor din acest sector au avut de suferit. În acest mod se atrage atenția autorităților față de problemele grave cu care se confruntă sectorul și totodată se arată solidaritatea sindicală europeană de care se bucură mișcarea sindicală din România.”

%img:articole-6/art82-2,left%Participanții la dezbateri au cerut, în mod insistent, stoparea dumpingului social în vederea asigurării unui transport echitabil, respectându-se principiul „la muncă egală, salariu și condiții de muncă egale.” În acest sens, domnul Ion Rădoi, a declarat: „Pentru a îndeplini aceste obiective, trebuie să trecem, urgent, de la vorbe la fapte. Este important să organizăm acțiuni sindicale, prin care să ne facem cunoscute obiectivele și să ne impunem în fața patronatelor și guvernelor. Fără acțiune nu vom reuși să ne impunem niciodată.”

În cadrul ședinței ordinare a Comitetului Executiv ETF au fost aprobate mai multe documente de natură organizatorică. S-a stabilit ca ziua de 8 iunie să fie desemnată ca Ziua Internațională de acțiune sindicală ETF. În această zi, sindicatele din transporturi vor organiza acțiuni prin care își vor face cunoscute problemele. Tot cu această ocazie, a fost prezentat și un raport privind procesul de gestionare a schimbărilor din cadrul ETF. S-a lansat și propunerea pentru o zi de acțiune sindicală, în sprijinul luptei afiliatului turc TUMTIS, care luptă pentru recunoaștere pentru a reprezenta angajații DHL Express. Astfel, au mai fost aprobate două moțiuni: (1) Moțiunea pentru Turcia și Italia, privind sprijinul ETF pentru soluționarea unor conflicte de muncă între angajați și angajatori; (2) Moțiunea pentru România, privind sprijinul ETF pentru schimbarea legislației sociale din țara noastră, respective Legea nr.62/2011 a Dialogului Social, Legea nr.53/2003, Codul Muncii și în special Codul CAEN care a împărțit transportatorii români în mai multe categorii (rutieri, maritime, feroviari, aerieni), fapt care nu mai permite negocierea unui contract colectiv de muncă la nivelul ramurii transporturilor.

Afiliații s-au bucurat, de asemenea, de o prezentare a Sindicatului Lucrătorilor din Transporturi (SLT), un proiect de succes al ETF care a contribuit la crearea unei structuri locale durabile, care poate sprijini șoferii români internaționali de camioane. Președintele ATU, domnul Ion Rădoi și președintele SLT, doamna Elena Nina Frandeș au susținut această interesantă prezentare.

%img:articole-6/art82-3,left%Comitetul Executiv ETF a aprobat și trei propuneri politice: (1) Solicitarea unui pachet privind mobilitatea în UE, care să respecte șoferii și să protejeze siguranța rutieră; (2) Declararea solidarității cu lucrătoriii de la FedEx - TNT Italia, care luptă pentru a-și apăra locurile de muncă; (3) Susținerea campaniei sindicatelor românești pentru îmbunătățirea drepturilor muncii. Mai mult, comisia a aprobat, la nivel global, propunerea pentru o poziție a ETF pe lângă Autoritatea Europeană a Muncii.

În paralel cu ședința Comitetului Executiv, secretarul general ETF a avut ocazia să se întâlnească tete-a-tete cu majoritatea afiliaților români pentru a discuta așteptările lor față de ETF și implicarea lor în campania Fair Transport Europe.

La finalul celor două zile, reprezentanții transportatorilor europeni prezenți la București au apreciat buna organizare a acestei ședințe în premieră și au promis că vor reveni cât mai curând alături de transportatorii români.

Încheiem prin a menționa ambițioasa idee care apare în toate programele de guvernare, din 1990 și până astăzi: „Autostrăzile, drumurile naționale, porturile, aeroporturile și căile ferate sunt baza pe care se sprijină și se dezvoltă o economie sau dimpotrivă, pot constitui factorul limitativ care duce la stagnare sau regres.”