Viața de marinar sau cum îmbini utilul cu plăcutul


Revista: Revista nr.2 (6)
Capitol: Viața pe mare
Pagina: 10-13
Autor: Oana Ungureanu - Blogger

Cod articol: #6-10-78
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-6/10-13

Viaţa întreagă nu este decât o călătorie continuă care începe cu primii paşi. Trebuie să ne bucurăm de fiecare pas al acestei călătorii care ne poate purta în locuri îndepărtate şi care ne ajută să ne cunoaştem şi să ne înţelegem mai bine. Trebuie să păşim în viaţă cu ochii deschişi, să ne bucurăm de orice zi senină, dar să iubim şi ploaia, să privim cu drag la oamenii pe lângă care trecem zi de zi, să admirăm florile şi chiar să ne oprim să le mirosim, din când în când.

%img:articole-6/art78-1,left%Nu numai într-o călătorie (vacanţă) în adevăratul sens al cuvântului putem să cunoaştem locuri noi şi oameni interesanţi. Chiar în drumul nostru de zi de zi către birou sau către şcoală putem să descoperim peisaje minunate, clădiri pline de istorie şi de viaţă, natura sub toate formele ei. Trebuie doar să ţinem ochii deschişi şi să trăim la maxim fiecare pas.

Dacă suntem puţin mai norocoşi, atunci avem un job care ne „oblige” să călătorim în diferite oraşe şi chiar ţări. Cu foarte puţine excepţii, în aceste cazuri reuşim să îmbinăm utilul cu plăcutul şi, după ce ne-am îndeplinit cu brio obligaţiile de servici, putem să petrecem câteva ore descoperind şi admirând oraşul care ne-a găzduit. Chiar şi o oră petrecută în centrul oraşului, pe străduţe sau chiar pe o bancă, este un câştig pentru sufletul nostru, o nouă experienţă care se adună peste celelalte.

Mai norocoși sunt cei care călătoresc pentru a scrie povești. Indiferent că scriu poveşti despre viaţă sau despre destinaţii turistice, aceşti oameni au norocul să facă ceea ce foarte mulţi îşi doresc – să călătorească, dar să fie şi plătiţi pentru asta.

O categorie aparte o reprezintă marinarii

Meseria de marinar nu este o meserie ușoară, dar acelaşi lucru se poate spune despre atâtea şi atâtea meserii. Puţini dintre cei care aleg această meserie se gândesc la altceva în afara beneficiilor materiale care rezultă din ea. Privită din acest punct de vedere, meseria de marinar este printre cele mai dificile meserii din lume. Te poartă departe de ţara ta, departe de familie şi prieteni, te aruncă în valurile neînduplecate ale mărilor şi oceanelor lumii, alături de oameni pe care nu-i cunoşti, dar, care îţi devin, vrând-nevrând, a doua familie. Dar, această meserie poate fi privită şi ca o continuă aventură, o continuă descoperire a vieţii sub toate aspectele, o libertate dusă până la extrem şi o lecţie pe care viaţa ţi-o poate da, mai blând sau mai furtunos. Poate fi un mod plăcut de a câştiga bani albi pentru zile negre.

%img:articole-6/art78-2,left%Pentru a trece cu bine peste un voiaj, un marinar trebuie să facă față mai multor provocări, dar trebuie să ştie, în primul rând, să vadă mereu partea plină a paharului. Oricât de mult ar munci, marinarul este, totuşi, un norocos şi un privilegiat. Poate ajunge în locuri în care alţii nici nu gândesc, în locuri despre care alţii nici nu ştiu că există. Poate că nu întotdeauna timpul îi permite să viziteze puţin şi oraşul-port în care poposeşte, dar, de cele mai multe ori, acest lucru este posibil, chiar dacă doar pentru câteva ore.

Dar, cea mai interesantă minune de care marinarul se poate bucura zi de zi este natura care îl înconjoară.

Răsăritul – Un spectacol oferit gratis de natură

Dimineaţa începe cu un superb răsărit de soare, un spectacol pe care natura îl oferă gratis tuturor celor care vor să-l vadă. Oriunde priveşti nu vezi decât mare, o nesfârşită întindere de apă care este acoperită de o nesfârşită întindere de cer. Doar cer şi mare şi vaporul tau, ca o pată de culoare. Şi, bineînţeles, soarele.

La început, doar un punct, apoi din ce în ce mai vizibil până devine prea puternic să-l mai poţi privi cu ochiul liber. Ştii că viaţa este frumoasă şi merită trăită, toate sacrificiile tale nu sunt în zadar. Soarele te ajută să înțelegi mai bine.

Oceanul, un alt spectacol al naturii

Ca să te înveseleşti puţin mai mult câţiva prieteni îţi vin în întâmpinare. Sunt nişte fiinţe inteligente ca şi tine care găsesc plăcerea în joc, terenul lor de joacă este marea, iar tu trebuie să le devii partener. Ei sunt delfinii. Pentru început, se iau la întrecere cu uriaşul de metal, îl consideră un posibil concurent la un concurs de înot doar de ei ştiut. Şi atunci încep să arate de ce sunt în stare. Ȋncep să sară, să facă tumbe prin apă, dar şi la suprafaţă, să dea din coadă. Ori de câte ori vezi acest spectacol te bucuri ca şi cum ar fi prima oară, râzi ca un copil şi trebuie să aplauzi actorii ca să le mulţumeşti. Drept răsplată pentru apluzele tale, delfinii vor deveni şi mai nebunatici, vor sări mai sus şi vor face şi câteva bis-uri. Doar să te facă fericit.

%img:articole-6/art78-3,left%Dacă stai o oră în prova vaporului şi ai noroc ca apa să fie foarte clară este imposibil să nu vezi ceva interesant – fel de fel de peşti, mai mari sau mai mici, peşti care vânează alţi peşti, păsări care vânează peşti, alte feluri de vieţuitoare care se bucură de viaţă şi de ziua frumoasă de afară.

Îmbinarea perfectă a utilului cu plăcutul

Dacă ai noroc să te afli într-o anumită zonă chiar la momentul potrivit, poţi să fii martorul unor evenimente deosebite pentru care alţii plătesc bani buni să le cunoască.

De exemplu, poţi ajunge cu vaporul în Golful Nuevo. Acest Golf, aflat pe paralela de 42 grade latitudine sudică, este format între Peninsula Valdez şi Provincia Chubut din Argentina.

Ȋntre lunile iunie şi decembrie, Golful Nuevo este invadat de sute de balene australe care vin aici unele pentru a se împerechea şi altele pentru a-şi pregăti puii pentru marea aventură care se numeşte viaţă.

Poţi să priveşti acest spectacol minunat chiar de pe puntea vaporului pentru că balenele se apropie până la jumătate de metru de vas sau poţi să cobori pe cheu, având astfel o libertate mai mare de mişcare. Oriunde priveşti, nu vezi decât aripioare şi capete de balenă care ies de sub apă, jeturi puternice aruncate la câţiva metri, cozi care lovesc apa formând adevarate fântâni de stropi. Vezi cupluri de îndrăgostiţi care se mişcă în ritmurile unei muzici doar de ei ştiute, când pe o parte, când pe cealaltă, când se îmbrăţişează, când se depărtează, total scufundaţi, sau aproape total la suprafaţă. Natura are multe căi prin care încearcă să ne impresioneze şi nu trebuie decât să ţinem ochii deschişi şi să privim în jurul nostru.

%img:articole-6/art78-4,left%Dacă nici aceste mamifere simpatice şi uriaşe nu ţi-au făcut ziua mai frumoasa, atunci, cu siguranţă, următorii musafirii îţi vor smulge câteva hohote de râs.

Sunt tot nişte mamifere, mai mici de data asta şi mult mai vioaie ce trăiesc în multe mări şi oceane ale lumii şi chiar în spaţii special amenajate pentru a aduce bună dispozitie copiilor, dar şi adulţilor. Se numesc lei de mare şi pot fi nişte parteneri de joacă minunaţi. Pe mare, îi poţi întâlni de multe ori. Treci pe lângă ei în viteză şi doar îi priveşti cum vânează sau cum se joacă, te minunezi de agilitatea lor şi te bucuri alături de ei atunci când vânătoarea lor a fost încununată cu succes.

Câteodată, poţi fi martorul unor adevărate certuri între aceştia şi pescăruşi, dar, de cele mai multe ori, păsările trebuie să muncească singure pentru a-şi căştiga hrana, nu pot fura munca altora. Leii de mare rămân cu prada, iar pescăruşii se mulţumesc cu rămăşiţele. Dacă ai norocul să stai cu vaporul în ancoră într-o zonă populată cu astfel de mamifere, ziua ta nu are cum sa fie anostă, indiferent de vremea de afară. O zi cu soare mai multa veselie îţi poate aduce. Mai întâi, îi vezi cum se apropie timizi, inspectând vaporul şi măsurand beneficiile care ar putea decurge din vizita unui aşa uriaş care a poposit pe teritoriul lor. Pentru că marea este plină de hrană, leii de mare nu se aşteaptă să primească o masă gratuită, cu toate că ea este binevenită şi niciodată refuzată. Altceva caută ei şi chiar găsesc. Un loc liniştit şi uscat unde să se poată încălzi la soare.

Acest loc este bulbul vaporului, partea din faţă a unei nave care are o formă aerodinamica şi care ajută vaporul să „taie” valurile, oferindu-i stabilitate, dar şi protecţie. Acest bulb se află complet în apă atunci când vaporul este încărcat, şi devine paţial sau total descoperit atunci când vaporul este gol. Pentru leii de mare reprezintă o mare tentaţie, dar şi o mare încercare. Nu este deloc uşor să te caţeri acolo sus, la o înălţime de circa un metru, mai ales când nu ai de ce să te sprijini şi totul alunecă sub tine. Din mai multe încercări, ei reuşesc, mai întâi cei mai bravi, apoi uşor-uşor locul devine neîncăpător, 7-8 lei de mare se pot înghesui unul în celălalt, iar nou-veniţii nu prea mai au loc să se aşeze. La un semn, sar cu toţii în apă, se răcoresc putin, se aleargă, se joacă şi apoi o iau din nou de la capăt, se urcă pe bulb unul câte unul şi se bucură de razele soarelui.

%img:articole-6/art78-5,left%Poţi să-i priveşti ore în şir, poţi să pleci la alte treburi şi apoi să te întorci. Ȋi vei găsi în acelaşi loc şi, atâta timp cât vaporul stă în ancoră şi motorul este oprit, nimic nu-i va goni din locul pe care l-au cucerit cu dificultate. Nici noaptea care se lasă peste mare. Poţi să fii din nou fericit, ai avut parte de un alt spectacol minunat şi ziua încă nu s-a încheiat.

Apusul de soare, apogeul spectacolului naturii

Apusul de soare pe mare este unul dintre cele mai frumoase spectacole pe care natura ni-l oferă. În fiecare seară, apusul este altfel, marea se colorează în cele mai diverse culori, norii iau şi ei parte la întregirea acestui tablou ţn fata căruia rămâi fără cuvinte, mut de uimire, dar şi plin de recunoştinţă. Eşti fericit că poţi să vezi atâta frumuseţe şi te gândeşti mereu la cei dragi care, deşi se află la mii de mile depărtare de tine, văd şi ei acelaşi soare şi acelaşi cer, puţin diferit, totuşi, în funcţie de emisfera în care te afli.
Natura ne oferă la orice pas daruri pe care, câteodată, suntem prea grăbiţi să le vedem. Un zâmbet de copil, o floare care îşi împraştie parfumul peste tot, un mal de mare sau un vârf de munte, o adiere de vânt care aduce de departe miresme îmbătătoare, un răsărit de lună sau de soare, o junglă sau un râu care curge în grabă, un oraş medieval sau un sat de pescari. Toate aşteaptă să fie descoperite de către tine, călătorule prin viaţă.

%img:articole-6/art78-6,left%Viaţa întreagă nu este decat o călătorie, o descoperire. Este o călătorie care ne va ajuta să ne cunoaştem, să ne descoperim, să ne iubim. Drumul poate fi greu, aproape imposibil, câteodată, dar el trebuie parcurs până la capăt, cu bucurie în suflet şi cu speranţă, iar scopul nostru în această călătorie nu trebuie să fie o destinaţie anume, ci micile bucurii care apar la tot pasul şi care ne definesc ca oameni. Trebuie doar să avem curajul să le primim cu ochii şi cu sufletul.



Mă numesc Oana şi sunt născută la malul mării. Iubesc marea şi iubesc călătoriile. Iubesc natura sub toate formele ei în special dacă se asociază cu o climă blândă, caldă sau chiar toridă. Soţul meu este navigator şi din 2004 am început să-l însoţesc în voiajele lui pe mare. Am atins până acum 35 de ţări din şase continente.