Marinarii abandonati. Victime ale sclaviei moderne?


Revista: Revista nr.2 (6)
Capitol: ITF Seafarers
Pagina: 6-7
Autor: Katie Higginbottom - ITF Seafarers

Cod articol: #6-3-76
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-6/06-7

ITF Maritime Project și liderul campaniei - Katie Higginbottom, consideră că navigatorii abandonați sunt, de fapt, victime ale sclaviei moderne.

%img:articole-6/art76-1,middle%

Spune-le armatorilor că neplata salariilor și lipsa serviciilor corespunzătoare la bordul navei, echivalează cu o formă de sclavie modernă și aceștia vor fi indignați. Într-o discuție recentă, un proprietar de nave, de altfel responsabil pentru abandonarea mai multor echipaje, a declarat: „respingem cu putere cuvântul sclavie, care a fost eliminată în secolul 21 și epoca modernă în care trăim astăzi”. Totuși, Organizația Internațională a Muncii (ILO) estimează că 40,3 milioane de oameni puteau fi considerați în sclavie modernă, în 2016. Indicatorii de sclavie considerați ar fi: abuzul de vulnerabilitate, înșelăciunea, restricțiile de mișcare, izolarea, violența fizică și sexuală, intimidarea și amenințările, păstrarea documentelor de identitate, reținerea salariilor, condițiile de muncă și de trai nepotrivite, dar și excesul de ore suplimentare muncite. Este bine să analizăm, pe lângă acești indicatori, și cazurile de navigatori abandonați. Navigatorii abandonați se află, de obicei, într-un port strain, departe de familiile lor. Posibilitățile de a se susține rămân: să se bazeze pe bunăvoința armatorului, pe autorități, pe uniunile locale sau pe organizațiile de caritate. Armatorii, în calitate de proprietari, sunt conștienți de faptul că, prin ruperea relației de muncă, navigatorii devin vulnerabili. Deseori, navigatorii aflați în astfel de situații, nu doresc să se plângă întrucât proprietarul a promis transferul banilor „săptămâna viitoare”. Dar, promisiunea se repetă săptămână după săptămână, până când navigatorul nu mai este băgat în seamă, realizând că drepturile nu îi vor fi respectate. Prin urmare, datorită atitudinii proprietarului dar și datorită unui optimism nepotrivit al echipajului, se instalează o stare de decepție.

Staționarea și/sau deplasarea în porturi poate fi restricționată și, fără bani, mutarea marinarilor este prohibitivă. Vasele abandonate sunt lăsate adesea la ancoraj, o formă brutală de izolare. Stresul de a fi abandonat pune o presiune enormă asupra relațiilor dintre membrii echipajului și poate genera un sentiment de izolarea fizică și psihică.

Deși rare, există și cazuri în care navigatorii au fost înșelați să se alăture unor nave implicate în activități criminale, experimentând intimidări și amenințări cu violență fizică. În alte situații, navigatorilor le-au fost reținute și documentele de identitate, devenind astfel „sclavi” într-o formă modernă de sclavie.

În ciuda interdicției clare, stabilite de Convenția privind munca maritimă din 2006 (MLC-2006), încă există o mulțime de cazuri în care navigatorii au plătit sume importante pentru a-și asigura angajarea la bordul unor nave, doar ca să descopere că nu vor fi plătiți. În unele situații, ei au luat cu împrumut banii necesari pentru a-și plăti locul de muncă, intrând astfel și în alte încurcături.
În multe situații, armatorul nu dispare tăind toate legăturile, dar, de obicei, se ascunde încercând să convingă echipajul să continue lucrul sau să aștpte până la primirea unei noi comenzi. În acest mod, armatorii, transferă riscurile unei afaceri haotice pe umerii angajaților lor. Dar, munca neplătită este sclavie și nu trebuie tolerată.

Deci - este bine să rețineți, dacă armatorul dvs.:

• Refuză să vă plătească repatrierea deși contractul este la sfârșit și/sau
• Nu se ocupă de aprovizionarea navei cu apă, hrană, combustibil și/sau
• Nu v-a plătit drepturile salariale de două luni sau mai mult,

în acest caz, în conformitate cu prevederile MLC-2006, vă puteți considera abandonat iar , dacă ați ajuns până aici, trebuie să contactați asigurătorul (la bordul navei trebuie să existe certificatul cu datele necesare). În plus, este bine să anunțați autoritățile portuare și inspectorul zonal ITF. Acționați rapid pentru ca situația să nu escaladeze. Pe baza asigurării, veți primi salariul pentru maximu 4 luni, deci, nu pierdeți prea mult timp până să începeți demersurile necesare.

Dar, pentru a evita astfel de situații, este important să contactați reprezentantul sindical (SLN/ITF) înainte de semnarea contractului. Nu vă costă nimic și puteți fi informat complet cu privire la istoricul navei și armatorului respectiv.

În concluzie, această industrie trebuie să să se privească responsabil în interior și să ia măsurile necesare, dacă dorește să scape de asocierea cu sclavia modernă.