Activitatea SLN în cifre


Revista: Revista nr.4 (4)
Capitol: SLN
Pagina: 24-25
Autor: Valentin Dumitru - Redactor șef adjunct revista Cap Compas

Cod articol: #4-1-59
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-4/24-25

Astăzi, navigatorii sunt o forță de muncă globalizată. Noi suntem aici în fiecare oră a zilei și în fiecare zi a anului pentru navigatorii noștri, ca suport practic și emotional, oricând aceștia întâmpină o dificultate sau au o problemă - nu contează cât de mică sau mare poate fi. Ceea ce ne interesează este ca Sindicatul Liber al Navigatorilor să continue ceea ce își dorește, și anume, să ajute cât mai mulți navigatori.

„Vă mulțumesc din toată inima și nu am cuvinte să exprim ceea ce ați însemnat pentru mine în complicatul meu accident și de aceea mă rog la bunul Dumnezeu să vă dea sănătate și binecuvântare” ne spunea o doamna - cabin-stewardess – în luna octombrie 2017.

Dorind sǎ despicăm firul în patru și să vedem și din acest punct de vedere nivelul activității sindicatului în anul 2017 față de anul trecut, 2016, am realizat o statistică a mesajelor primite / trimise de SLN, pe cine au vizat aceste mesaje, ce au comunicat mai frecvent navigatorii către sindicatul navigatorilor și, de ce nu, care a fost standardul nostru de muncă, al celor de la birou. Analiza a fost făcută și cu scopul ajutorării navigatorilor și a îmbunătățirii în cât mai mare măsură a vieții lor la bordul navelor, dar și acasă, bucurându-se alături de familie de o condiție mai bună.

Revenind la statistica noastră, numărul mesajelor primite și transmise către SLN în anul 2017 au crescut cu circa 70% față de 2016, navigatorii și organizațiile sindicale fiind in topul schimburilor de mesaje, așa cum este firesc, cu 60% din total în anul 2016 și cu 65% în anul 2017.

Referindu-ne la top 10 probleme comunicate de navigatori către SLN, acestea au avut o dinamică diferită și surprinzătoare de la an la an. În anul 2016, neplata salariilor, cererea de locuri de muncă și informații despre nave și armatori s-au regăsit în ordine în mesajele transmise de către navigatori , iar în 2017 pe locul 1 s-au situat mesajele de neplată, urmate de informații despre nave și armatori și apoi, pe locul 3, s-au situat mesajele despre locurile de muncă. Ca o paranteză, la nivel global, căutarea unui loc de muncă s-a situat pe primul loc, urmând neplata salariilor pe locul doi și abia pe locul patru necesitatea de informare despre nave și armatori.

Recuperarea salariilor neplătite fiind problema principală, SLN a recuperat, pe parcursul anului 2017, 926.419 USD înregistrând astfel o creștere de aproape 300% față de 2016, când suma recuperată a fost de 345.258 USD.

În anul 2017, în România, sunt peste 33.000 de brevete și certificate și, după datele noastre, sunt aproximativ 16.000 de ofițeri , 7.000 de nebrevetați și 10.000 personal auxiliar. Dintre aceștia, circa 6.000 sunt membrii ai SLN/ITF/ETF.