Povestea reparatorului de motoare
Revista: Revista nr.3 (3)
Capitol: Povești, întâmplări, legende
Pagina: 20
Autor: Gabriela Dan - Secretar general redacție Cap Compas
Cod articol: #3-20-39
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-3/20
O companie maritimă proeminentă s-a confruntat cu o problemă critică: cea mai mare navă de transport a lor, responsabilă cu transportul a milioane de dolari marfă în fiecare lună, a fost blocată datorită unui motor defect.
În fiecare zi, cât timp nava nu era pe mare, costurile suportate de companie se ridicau la mai mult de 100 mii USD. Reprezentanții companiei au solicitat ajutorul celor mai buni mecanici navaliști din zonă. Patru mecanici au încercat să pornească motorul, dar nu au reușit și până la urmă au renunțat. Compania a cheltuit peste 40 mii USD pe reparațiile recomandate, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Motorul navei încă nu pornea.
După un timp, căpitanul navei și-a amintit numele unui bătrân mecanic de navă, acum pensionar, dar care căpătase o reputație impecabilă. Indiferent de dificultatea problemelor, se spunea că Benjamin le poate rezolva. După mai multe apeluri telefonice, căpitanul navei a reușit să îi dea de urmă.
Benjamin a sosit la navă în ziua următoare și, desi avea de două ori vârsta celorlalți mecanici, el s-a urcat imediat pe suprastructurile din jurul motorului masiv, inspectând cu atenție toate componentele sale importante. A revizuit panoul de control și toate liniile electrice. După o oră, Benjamin avea deja o suspiciune cu privire la locul und ear putea găsi sursa problemei. A deschis carcasa electrică principală, a scos câteva plăci de circuite și a strâns un mănunchi de cabluri pentru a ajunge la problemă. Apoi, folosind doar niște clești, o bobină mare de sârmă și o bandă izolatoare, Benjamin a început să împletească două fire groase. În final, a reasamblat carcasa iar în câteva minute motorul navei era în funcțiune.
În drumul său, Benjamin a depus biroului de contabilitate și o factură. Directorul executiv, a observat de la prima privire: „Reparația motorului navei: 10.000 USD". „Este scandalos!", a strigat acesta. „Omul acesta a stat aici doar o oră și am înțeles că pur și simplu a conectat două fire. Contactați-l și spuneți-i că avem nevoie de o factură complet detaliată înainte de a o plăti.”
O zi mai târziu, mecanicul a trimis factura detaliată:
Deplasarea la navă: 90 USD
Materiale: 10 USD
Determinarea firelor care trebuiau lipite: 9900 USD
Total: 10000 USD
Factura a fost plătită cu promptitudine.
Concluziile poveștii:
Efortul depus este important, dar cunoașterea din spatele efortului este mult mai importantă.
Un om se poate pregăti o viață întreagă pentru ca ție să ți se pară foarte simplu ceea ce face.
Nu subestimați niciodată valoarea experienței.
Veți fi uneori pe partea lui Benjamin iar alteori pe partea directorului, dar nu uitați tâlcul acestei povești.