Pirateria, aproape de final?


Revista: Revista nr.2 (2)
Capitol: Piraterie
Pagina: 13
Autor: Valentin Dumitru - Redactor șef adjunct revista Cap Compas

Cod articol: #2-14-20
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-2/13

Ceva timp în urmă

În urmă cu patru ani, UE își dădea acordul pentru extinderea misiunii împotriva piraților somalezi cu încă cel puțin 2 ani. Obiectivul stabilit era să descurajeze atacurile piraților pe mare, permițând și atacurile asupra piraților pe uscat. În cadrul acestei misiuni extinse, navele de război și elicopterele UE pot trage, în urma unui atac pirateresc, asupra navelor, vehiculelor sau altor echipamente de pe plajele somaleze. Rachetele sunt trimise de pe mare, urmărind protejarea civililor neimplicați.

Salutând extinderea misiunii, șeful politicii externe a UE, Catherine Ashton, a spus că miniștrii UE vor discuta, de asemenea, despre modul în care „tinerii care sunt atrași pentru a deveni pirați pot primi alternative reale”.

Tot atunci, și-a extins și NATO misiunea de combatere a pirateriei. Centrul naval maritim al NATO colaborează cu Maritime Piracy Humanitarian Response Programme și a luat parte la sărbătorirea aniversării de 30 de ani a ITF Seafarers Trust, acest fapt dovedind, încă o dată, buna colaborare dintre aceste structuri.

Guvernul federal de tranziție somalez a fost de acord să colaboreze cu UE în această nouă direcție de luptă împotriva pirateriei.

După câteva luni

După circa 18 luni, s-a putut observa o scăderea substanțială a atacurilor pireterești din Golful Aden și din Oceanul Indian de Vest. Astfel, din 2015, numărul atacurilor raportate a scăzut cu peste 80%. În 2011, IMB raporta aproximativ 700 de ostatici, urmînd ca, în 2013, cifra să ajungă la mai puțin de 100 iar după 2013, a urmat o perioadă, de peste un an, în care pirații au reținut o singură navă.

Trendul abrupt de scădere a determinat unele părți interesate să întrebe cu prudență dacă comunitatea internațională se apropie de încheierea cu succes a pirateriei din Somalia. Faptul acesta, că factorii de decizie bine informați au o dezbatere pe această temă, indică, probabil, că lucrurile merg mult mai bine decât s-ar fi putut spera în urmă cu puțin timp.

La zi

Într-o corespondență cu ITF Seafarers, vice-amiralul CliveJohnstone, comandantul maritim al Alianței NATO și-a exprimat recunoștința pentru buna colaborare pe planul luptei împotriva pirateriei.

El a atribuit succesul misiunii atât angajamentului organizațiilor și companiilor de transport maritim, guvernelor și militarilor implicați dar și navelor în tranzit, care au implementat procedurile recomandate. A asigurat, de asemenea, că NATO va continua să monitorizeze evoluțiile și că „dacă situația va cere implicarea forțelor NATO în viitor, Alianța va rămâne gata să acționeze în consecință".

Vice-amiralul Johnstone a continuat: „Pentru toate costurile, atât umane, cât și economice, suportate în perioada desfășurării activității criminale maritime, la scară largă, în regiunea Cornului Africii, un avantaj cheie a fost schimbul de solid de informații dintre structurile militare și civile implicate, cu interese în domeniul maritim. Sperăm că acest mediu va fi menținut și în viitor. Senior Leadership Forum, în care organizația dumneavoastră a fost implicată anterior, este doar un exemplu al valoroaselor mecanisme de schimb de informații care au condus stoparea crizei regionale.”

„Din nou, mulțumirile mele cele mai sincere pentru angajamentul organizației dumneavoastră de a reduce amenințarea pirateriei pentru navele și navigatorii lor care tranzitează Marea Roșie și Oceanul Indian.”

Dave Heindel, președintele ITF Seafarers, a comentat: „Operațiunea Ocean Shield a ajutat la reducerea drastică a ceea ce a fost anterior pirateria liberă pentru toți. A reunit nu doar forțele navale importante, ci și industria navală și sindicatele maritime în scopul comun de a proteja viața pe mare. Suntem onorați că am jucat un rol în acest efort sporit și am dori să profităm de această ocazie pentru a mulțumi NATO pentru angajamentul și vigilența sa în protejarea marinarilor din lume.”

Concluzia

Deși, scăderile sunt reale, cheltuielile globale anti-piraterie continuă să afecteze economia globală. De exemplu, Banca mondială estima că într-un an cu puține evenimente, pirateria prejudiciază economia cu 18 miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, în ciuda eforturilor făcute, încă se plătește un preț serios pentru suprimarea acestui tip de flagel, motiv pentru care lumea nu simte încă beneficiile acestei scăderi a atacurilor.

Avem motive să fim optimiști!

Cu toate acestea, un alt fenomen asemănător și îngrijorător se instalează din ce în ce mai mult în partea vestică a Africii, ceea ce reprezintă o nouă provocare la adresa instituțiilor și organizațiilor internaționale abilitate în combaterea pirateriei pe mare. Sperăm ca și acestei zone să i se acorde atenția cuvenită astfel încât viața navigatorilor să fie în siguranță.