ITF și alte organisme de reglementare susțin mărirea numărului femeilor din sectorul maritim
Revista: Revista nr.1 (13)
Capitol: Abordări sindicale
Pagina: 10-11
Autor: Corina Gabriela Pleșa - Redactor revista Cap Compas
Cod articol: #13-7-198
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-13/10-11
De ce un număr scăzut de femei pe mare sunt o problemă?
Femeile reprezintă doar aproximativ 2% din forța de muncă maritimă a lumii. În sectorul maritim femeile lucrează în principal în sectorul de croaziere și feriboturi, deseori pentru nave Flags of Convenience (FOC). Din acest motiv, sunt cel mai prost plătite și cel mai puțin protejate la locurile de muncă.
Numărul lor redus înseamnă că femeile pot fi supuse discriminării și hărțuirii. Sindicatele maritime sunt în alertă cu privire la aceste pericole și se străduiesc să le protejeze interesele. În prezent, femeile sindicaliste numără aproximativ 23.000 în întreaga lume.
Cu ce fel de discriminare se confruntă femeile în sectorul maritim?
Femeile se pot confrunta cu discriminări chiar de la intrarea în carieră. Sunt țări, de exemplu, în care instituțiile de educație și formare pentru domeniul maritim nu au voie să recruteze femei la cursuri nautice. Femeile tind să se înscrie în navigație și nu la cursuri de inginerie. Chiar și după terminarea procesului educațional, este posibil să se confrunte cu prejudecăți din partea armatorilor care nu angajează femei.
Până la urmă, odată angajate, femeile navigator s-ar putea confrunta cu salarii mai mici, la muncă echivalentă cu cea prestată de colegii bărbați. De asemenea, femeilor li se pot refuza o serie de facilități și echipamente disponibile muncitorilor de sex masculin, ceea ce reprezintă încă o formă de discriminare.
Toate aceste direcții intră în sfera de preocupări ale sindicatelor maritime. Prin urmare, dacă sunteți o femeie navigator și vă confruntați cu o astfel de discriminare, contactați sindicatul dumneavoastră pentru asistență și sfaturi.
Cum trebuie abordată intimidarea sau hărțuirea?
Bullying-ul și hărțuirea sunt probleme pentru navigatorii de sex masculin și feminin deopotrivă. Un astfel de comportament inacceptabil poate veni din partea colegilor sau managerilor. Deși acestea sunt probleme pentru mulți lucrători, acestea pot deveni o problemă specială dacă sunteți angajat pe mare, unde sunteți izolați de familie, de prieteni și de alte surse de sprijin.
ITF a elaborat linii directoare cu privire la aceste probleme.
Este posibil ca femeile navigator să fie nevoite să se confrunte cu hărțuirea sexuală sau chiar cu abuzuri în timpul petrecut pe mare. Multe sindicate din domeniu au politici care vizează și aceste aspecte.
Ce drepturi de maternitate au femeile navigator?
Dacă rămân gravide și doresc concediu de maternitate, drepturile lor vor diferi, în funcție de locul în care lucrează:
• Dacă navigă sub pavilionul propriei țări, situația este reglementată de legislația țării respective și de orice drepturi garantate în cadrul contractelor colective negociate de sindicate.
• Dacă lucrează pe o navă FOC, se va respecta legislația statului de pavilion - care ar putea să nu ofere niciun drept de maternitate. Cu toate acestea, acordurile aprobate de ITF, pentru navele comerciale, garantează drepturi minime: repatrierea pe cheltuiala companiei; primirea unei remunerații complete pe o perioadă de două luni. Sarcina nu trebuie tratată niciodată ca o abatere disciplinară. Testarea sarcinii înainte de angajare poate încălca Convenția 183 a Organizației Internaționale a Muncii (IMO).
Ce face ITF pentru femeile navigator?
ITF solicită angajatorilor, IMO și sindicatelor să acorde prioritate următoarelor probleme care au fost identificate ca fiind de importanță vitală pentru navigatorii femei:
• Reducerea stereotipurilor de gen în cadrul industriei;
• Furnizarea de articole sanitare specifice la bordul navelor;
• Acces la sfaturi medicale confidențiale, la contraceptive și la pilula de dimineață;
• Abordare consecventă și îmbunătățită a prestațiilor și drepturilor de maternitate;
• Dezvoltarea politicilor împotriva hărțuirii sexuale și instruirea adecvată, inclusiv în cadrul formării și educației cadetelor;
Mai multe informații pentru femeile-navigator sunt disponibile și pot fi vizualizate pe website-ul ITF Seafarers (itfseafarers.org).
Dacă vă preocupă aceste probleme, vă rugăm să nu ezitați și să consultați Sindicatul.
În România, SLN, la telefonul (24/7/365) +40(0) 728 771-166, web: sln.org.ro sau email: sln@sln.org.ro .