De ce SLN?
Revista: Revista nr.1 (13)
Capitol: SLN
Pagina: 6-9
Autor: Aurel Stoica - Secretar general SLN
Cod articol: #13-1-197
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-13/06-9
Unirea dă Puterea!
Prin urmare, în 1896, cu credința că „unirea dă puterea”, a fost fondată Federația Internațională a Muncitorilor de pe Nave. În 1898, federația a adoptat denumirea actuală (ITF). Organizația își are rădăcinile în diferitele federații ale marinarilor de la începutul anilor 1890 precum și în cooperarea internațională a sindicaliștilor din transporturile europene în timpul grevelor din docurile din Rotterdam și Hamburg, din 1896-1897.
Inițial, uniunea a fost creată și condusă de către J.Havelock Wilson de la National Sailors' and Firemen's Union (NSFU), în asociere cu Ben Tillett și Tom Mann, liderii grevei de pe docul londonez din 1889, și Charles Lindley, reprezentantul marinarilor suedezi.
Când sindicatele moderne începeau să funcționeze în Europa, la sfârșitul secolului al XIX-lea, condițiile de muncă erau îngrozitoare. Programele lungi de lucru, salariile mici și riscul de foame și maltratare erau obișnuite. Dar, de atunci, ITF, ca structură reprezentativă a navigatorilor, a susținut și continuă să asigure presiunea necesară îmbunătățirii condițiilor de muncă și viață din domeniu, la nivel planetar.
La nivel national, până la schimbarea din 1989, deși România dispunea de o flotă puternică, măsurile luate de ITF la nivel international erau blamate, „înfierate proletar” am putea spune, din motive de incompatibilitate cu politicile comuniste pe care nu le vom dezvolta aici.
Vocea celor 6000 de navigatori
În sfârșit, la 26 decembrie 1989, în urma unei adunări a navigatorilor din Portul Constanța, a luat ființă Sindicatul Liber al Navigatorilor din Flota Maritimă Comercială (SLN). Această structură importantă a fost oficializată în ianuarie 1990, urmând ca în 1991 să fie recunoscută la nivel internațional prin afilierea la Federația Internațională a Transportatorilor – ITF. Din 1996, SLN împreună cu ITF au înființat Inspectoratul ITF din România. SLN este continuatorul Organizației Marinarilor din Societatea Maritimă Română, care a funcționat în perioada interbelică luând ființă odată cu mișcările muncitorești din Portul Constanța, din 1929 și 1930. Ajuns la maturitate, SLN a devenit membru fondator al Federației Europene a Transportatorilor (ETF) – organizație sindicală paneuropeană. Din anul 2000, este cofondator al Convenției Sindicale Naționale a Transportatorilor din România (CSNTR).
SLN mai este membru al Comitetului Maritim Național Tripartit din cadrul Ministerului Transporturilor și al Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Transporturilor Europene de la Bruxelles. Astfel, SLN reușește să reprezinte vocea a peste 6000 de navigatori din sectorul maritim, fiind cel mai mare sindicat în domeniu și singurul sindicat din România reprezentativ la nivel national și international.
Câteva dintre caracteristicile importante ale SLN: (1) Este independent din punct de vedere financiar. În acest mod, este independent în relația cu alți stakeholder, inclusiv în relația cu Guvernul. (2) Este organizat ca structură democratică, oferind fiecărui membru dreptul la vot și la a fi votat, astfel încât navigatorii să poată avea un cuvânt de spus. (3) Funcționează asigurând transparență cu privire la politica sindicală adoptată, deciziile luate, modul de conducere, bugetele de venituri și cheltuieli. (4) Este o structură deschisă, oferind membrilor săi oportunități de implicare directă în plan local, național și internațional.
Cardul SLN, o poartă spre lume
Odată cu adoptarea Politicii ITF – Mexico City Policy – Congresul ITF 2010 din Mexico City, fiecare navigator, membru al SLN/ITF, se identifică pe baza unui card de membru.
Cardul este recunoscut la nivel international, de către toate structurile afiliate ITF. În baza sa, membrii SLN/ITF pot beneficia de: (1) consiliere gratuită, (2) asistență juridical gratuită în legătură cu problemele contractului de muncă, (3) asistență materială, (4) ajutoare medicale.
Cardul se obține anual odată cu semnarea formularului de adeziune la SLN/ITF și este reînoit odată cu plata cotizației. Pe baza cardului, navigatorii pot apela structura sindicală afiliată ITF și la oricare inspectorat ITF de pe cuprinsul globului.
Dacă lucrați pe o navă acoperită de un contract negociat de SLN/ITF, atunci veți deveni automat membru al SLN/ITF, dar numai pe perioada activității desfășurate la bordul acelei nave.
Sunteți membru SLN/ITF, cu cotizația plătită la zi, și nu ați intrat în posesia cardului? Încă nu aveți un astfel de card? Faceți o vizită la sediul SLN și îl veți primi pe loc.
Sprijin pentru viitorii navigatori
Pentru elevii constănțeni, pentru studenții facultăților de profil, dar și pentru cadeți, SLN asigură diverse activități specific. Astfel, cu sprijinul tinerilor voluntari ai structurii SLN–Tineret, sunt organizate prezentări ale meseriei de marinar, cu bune și rele, în cadrul instituțiilor de învățământ liceal.
Împreună cu membrii Fundației pentru Protecția Marinarilor de Pretutindeni - Seamen's Club, SLN organizează diverse acțiuni pentru studenții facultăților de profil. De exemplu, vizite în Portul Constanța, la nave sau la Clubul Navigatorilor.
Cunoscând cât de dificilă este găsirea unui loc de muncă pentru efectuarea cadeției obligatorii de către marinarii tineri absolvenți, SLN a demarat proiectul „Cadetul Român”. Împreună cu armatorii, a fost creat un contract-cadru privind condițiile de preluare a cadeților. Sigur, problema nu este nici pe departe rezolvată, dar, în continuare, companiilor de crewing le revine responsabilitatea promovării cadeților români în flota mondială.
Contractul colectiv de muncă
Una dintre activitățile principale ale SLN/ITF este negocierea contractelor colective de muncă în conformitate cu standardele ITF. Se asigură astfel: (1) respectarea condițiilor de muncă și viață la bordul navelor; (2) asistența gratuită în caz de nevoie, inclusiv în rapoartele juridice; (3) creșterea cu 1 – 2,50% a salariilor contractuale ale navigatorilor.
SLN/ITF negociază cu un număr de armatori din Norvegia, Germania, Franța, Italia și alții, contracte care includ nivele de plată, condiții de muncă și viață la bordul navelor, concediul, ore de muncă, asigurări în caz de accident/ îmbolnăvire sau deces la bordul navei, cel puțin la nivel minim standard ITF. Pe lângă acestea, SLN/ITF negociază cu autoritățile competente menținerea unei legislații fiscale „prietenoase”.
Personalul SLN/ITF oferă consiliere de specialitate cu privire la problemele legate de contractul de muncă, discriminare, neplata salariilor, asistență în caz de accidente, îmbolnăviri, probleme fiscale.
Prevenția te scapă de necazuri
Înainte de semnarea unui contract de îmbarcare este bine să contactaţi SLN/ITF, pentru a obţine informaţii despre armator şi navă, despre contractul de muncă, despre riscurile la care vă expuneţi. Consultaţia este gratuită, fiind acordată chiar şi celor ce nu sunt membri de sindicat. Nimeni nu vă poate obliga să vă înscrieţi în sindicat, totuși, nefiind membru nu puteţi beneficia de ajutorul SLN/ITF, în cazul în care are loc un eveniment nedorit la navă.
Respectarea drepturilor fundamentale
Organizația Internațională a Muncii (ILO) este agenția ONU care – pentru a proteja drepturile lucrătorilor - stabilește standarde de muncă recunoscute la nivel internațional. Aceasta funcționeazǎ printr-un parteneriat social între guverne, angajatori și sindicate. ITF conduce activitatea sindicatelor maritime și de pescuit în acest parteneriat, prin reprezentanții săi, respectiv SLN. Convenția privind munca maritimă din 2006 (MLC 2006) impune tuturor guvernelor care au ratificat-o să dețină legi și reglementări care să protejeze următoarele drepturi fundamentale:
(1) dreptul de asociere, dreptul marinarilor de a se alătura unui sindicat;
(2) recunoașterea efectivă a dreptului la negociere colectivă, respective dreptul unei organizații reprezentative a navigatorilor de a negocia un Contract Colectiv de Munca (CCM) în numele navigatorilor;
(3) eliminarea tuturor formelor de muncă forțată (dreptul navigatorilor de a lucra din proprie voință și de a fi plătiți în consecință);
(4) abolirea muncii copiilor;
(5) eliminarea discriminării în ceea ce privește ocuparea forței de muncă (dreptul navigatorului de a fi tratat în același mod ca și navigatorii colegi care desfășoară aceeași activitate indiferent de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau opinii politice).
SLN/ITF este organizația care a luptat și luptă pentru ratificarea de către România a tuturor convențiilor maritime care ne influențează siguranța și
sănătatea la bordul navelor (ILO C.147, C.180 și C.163, MLC 2006) și a propus mai multe acte normative, pentru protecția navigatorilor, printre cele mai importante fiind HG 83/2003 privind repatrierea și plata navigatorilor abandonați. Aceste acte normative, redactate de SLN în 1997 sub formă de inițiative legislative, garantează repatrierea și plata salariilor restante în caz de abandon a navigatorilor (HG 10/97 și 71/97, modificate în HG 83/2003 și transformate în Normele de Implementare a MLC 2006 cu toate beneficiile privind plata și repatrierea navigatorilor în caz de abandon și alte acte normative care aduc beneficii tuturor navigatorilor români, nu numai membrilor de sindicat.
SLN/ITF aplică toate standardele stabilite prin ITF Mexico Policy și cooperează îndeaproape cu toate organismele internaționale din domeniul maritim ETF, ITF, IMO, ILO precum și cu autoritățile naționale ANR / MAE / MT / MMSS.
De exemplu, cooperarea cu departamentul PSC din cadrul ANR a fost una bună și corectă. Nerespectarea MLC 2006 a stat la baza mai multor plângeri către PSC România luându-se măsuri de reținere a navelor respective de către inspectorii PSC.
Aceste acțiuni de reținere a navelor s-au finalizat cu remedierea de către armatori a problemelor găsite la nave, în proporție de 100%.
Ajutoare sociale și compensații financiare
Membrii SLN/ITF beneficiază în situații bine definite de ajutoare sociale. Acestea sunt acordate în limita hotărârilor Comitetului Executiv, în baza aprobării Adunării generale.
Mai mult, pe contractele negociate de SLN/ITF, beneficiați de o serie de compensații financiare: (1) în cazul unei îmbolnăviri care necesită concediu medical de peste 130 de zile; (2) în cazul unui accident, atâta timp cât este necesar sau până când o certificare medicală stabilește invaliditatea permanentă; (3) pentru pierderea vieții pe mare.
Servicii de bunăstare
Împreună cu Seamen's Club – Constanța și Seamen's Center - Agigea, sunt organizate diverse activități adresate marinarilor străini care vizitează Constanța (vizite la club, transport gratuit, turul orașului, shopping, vizitarea unor centre de cult, comunicații VOIP, etc.), dar și navigatorilor români și familiilor acestora (organizarea festivităților de Ziua Marinei Române, Ziua Navigatorului, Ziua Mondială a Marinei, Crăciun și Anul Nou, organizarea altor evenimente profesionale și artistice).
Sprijin la pensie
În principal, datorită faptului că navigatorii sunt angajați ai companiilor străine și nu s-a ajuns încă la stabilirea unor acorduri internationale specifice, începând cu 1 iulie 2019 SLN a deschis FANSLN (Fondul de ajutorare a navigatorilor, membrii ai sindicatului).
Prin acest program, membrilor SLN/ITF li se asigură un fond care va fi disponibilizat acestora la împlinirea vârstei de 60 de ani sau în alte condiții prevăzute de Contractul-angajament. Fondul fiecărui navigator va fi finanțat anual din bugetul SLN, cu o sumă stabilită în funcție de timpul efectiv lucrat la bordul navelor pentru care SLN/ITF a semnat un contract colectiv de muncă și perioada derulării contractului-angajament.
Vizibilitate
SLN/ITF asigură Informarea periodică a navigatorilor prin: (1) Revista „Cap Compas” și suplimentele (anexele) sale - distribuită gratuit la bordul navelor și la sediul SLN/ITF; (2) Saitul sindicatului, la adresa http://sln.org.ro/; (3) Saitul Seamen's Club – Constanța, la adresa http://constantza.seamensclub.ro/; (4) Saitul Seamen's Center – Agigea, la adresa http://agigea.seamensclub.ro/ și (5) Saitul revistei „Cap Compas”, la adresa http://www.revistacapcompas.ro/.
Deci, reține-ți:
Unirea crează puterea!