Vaccinul, un aliat al navigatorului


Revista: Revista nr.4 (12)
Capitol: Sănătate și siguranță
Pagina: 32-33
Autor: Alice Maria Pătru - Medic specialist medicină de familie, Clinica AIS

Cod articol: #12-8-192
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-12/32-33

Marinăria este o meserie frumoasă, însoțită de o serie de provocări cărora trebuie să învățăm să le facem față. Pe lângă cele la care ne gândit prima data când vedem marea, deplasările în zone îndepărtate ne pot expune și unei alte categorii de dușmani: o serie de virusuri și bacterii care nu există în țara noastră și pentru care nu suntem imunizați.

Astfel, este important ca înainte de a pleca spre destinații îndepărtate să ne informăm și să ne consultăm cu medicul de familie.

Vizita la medic

trebuie făcută cu cel puțin o lună înainte de plecare, acesta evaluându-ne starea de sănătate și, în funcție de destinație, indicându-ne lista vaccinurilor recomandate și obligatorii.

Trebuie să înțelegem că vaccinarea, în astfel de situații, ne privește atât pe noi dar și pe toți ceilalți cu care intrăm în contact. Călătorii sunt vectori importanți în „plimbarea” bolilor contagioase dintr-o zonă în alta a planetei. De exemplu, dacă în 2002 se înregistrau doar șase țări pe lista celor în care se manifestă tulpini agresive de poliomielită, în numai 5 ani numărul lor a ajuns la 27.

Listăm în continuare câteva exemple:

Vaccinarea împotriva hepatitei A

Riscul de a contacta hepatita A există în aproape toată lumea, fiind mai amplificat în țările subdezvoltate, ori în zonele rurale. Excepții: Europa de vest, Canada, țările din Peninsula Scandinavă, Japonia, Australia și Noua Zeelandă. Hepatita A se transmite atât pe cale sexuală, cât și pe cale fecală-orală. Pentru a vă asigura protecția, se recomandă administrarea a două doze de vaccin, ultima cu cel puțin o lună înainte de călătorie.

Vaccinarea împotriva hepatitei B

Hepatita B provoacă anual, potrivit OMS, un milion de decese, de aceea vaccinarea trebuie luată serios în calcul. Zonele cele mai expuse sunt: Asia, Africa, America de
Sud.

În funcție de situație (grupa de risc în care vă încadrați, zona în care urmează să ajungeți și timpul petrecut acolo) se recomandă administrarea a trei doze de vaccin, la un interval de patru-cinci luni.

Vaccinarea împotriva febrei tifoide

Vaccinul este indicat celor care ajung în zone unde igiena este o problemă. Imunizarea împotriva acestei boli este esențială pentru a preveni boala și a evita complicațiile. Vaccinul este disponibl fie în varianta cu administrare orală, fie în cea injectabilă.

Pentru a menține imunitatea dobândită, vaccinul trebuie repetat la cinci ani.

Vaccinarea meningococică

Vaccinul meningococic este strict recomandat dacă vă deplasați în Africa ori dacă mergeți la Mecca sau în Arabia Saudită. De asemenea, vaccinarea se recomandă în cazul călătoriilor effectuate în perioada decembrie - iulie. Vaccinul polizaharidic se administrează într-o doză, făcându-și efectul asupra imunității după aproximativ zece zile. Trebuie înnoit după cinci ani.

Vaccinarea împotriva febrei galbene

Acest vaccin nu este doar o măsură de prevenție ci și o condiție pentru a intra pe teritoriul anumitor state. Vaccinarea împotriva febrei galbene se face după ce ne asigurăm că vom călători înzone unde există riscul de expunere.

Vaccinul asigură protecția împotriva acestei boli pe toată durata vieții și atinge eficiența maximă în 7-10 zile de la administrare.

Vaccinarea împotriva encefalitei japoneze

Vaccin recomandat în cazul în care călătoriți pentru mai mult de o lună în zonele endemice ale encefalitei japoneze, în timpul sezonului epidemic, mai cu seamă în regiuni defavorizate. Zonele de răspândire ale bolii sunt localizate în toată Asia, cât și în Indonezia, Pakistan, Filipine ori chiar anumite regiuni din Rusia.

Expunerea la risc e mai mare în cazul călătoriilor mai lungi (de peste o lună), ori în cazul în care persoanele în cauză petrec mult timp afară.

Vaccinul se adresează numai persoanelor de peste 17 ani și trebuie refăcut după un an, în cazul în care ne expunem din nou riscului de boală.

Vaccinarea împotriva poliomielitei

Vaccinul antipoliomielită este strict recomandat dacă se călătorește în zone unde poliomielita este endemică (Afghanistan, India, Nigeria sau Pakistan) sau în apropierea acestora. Astfel, pe lângă vaccinarea de rutină administrată copiilor prin programele naționale de imunizare, când efectuați deplasări în zone expuse, e necesară o doză suplimentară.

Pe lângă aceste vaccinuri recomandate sau obligatorii, nu uitați să aveți efectuate la zi toate vaccinările de retina. De asemenea, nu uitați că alături de vaccinare, igiena este esențială.

Aveți grijă să vă spălați mâinile cât mai frecvent și să consumați mâncare și apă doar din surse de încredere, preferând produsele ambalate sau îmbuteliate.

Pe lângă aceste măsuri, evitați să vă fiți victima mușcăturilor de animale și protejați-vă de înțepăturile insectelor, apelând la spray-uri și emulsii repelente.