Alte evenimente din 2019


Revista: Revista nr.4 (12)
Capitol: Evenimente
Pagina: 22-23
Autor: Costică Stici - Vicepreședinte SLN

Cod articol: #12-18-187
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-12/22-23

În Biblioteca Academiei Navale Mircea cel Bătran, în zilele de 16 și 17 mai, s-a desfășurat expoziţia de tehnică navală şi de echipamente didactice pentru învăţământul de marină „Sailing to the future”.

Apoi, în zilele de 16-18 mai a avut loc a 3-a ediție a „The Black Sea Maritime Cyber Security Conference 2019” (BSCySeC - 2019), organizată de Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) în parteneriat cu Asociația Română pentru Educație și Cultură de Securitate (ARECS) şi clusterul INOMAR.

Evenimentul, aflat la a treia ediție, își propune să continue cu succes intenția organizatorilor de a oferi o platformă de expunere a problemelor și soluțiilor ce vizează spațiul cibernetic.

UMC și ARECS au invitat experți din sfera academică de afaceri și din sectorul public pentru trei zile de discuții, demonstrații, studii de caz și prezentări privind securitatea cibernetică maritimă, domeniu reprezentat de o vastă rețea de companii maritime, companii de asigurări, operatori offshore și onshore, operatori portuari, operatori pe energie și energie eoliana, autorități naționale, internaționale și militare, nave și platforme maritime, containere și infrastructură portuară, sisteme de navigație și comunicații, care trebuie să colaboreze pentru a preveni atacurile cibernetice maritime și pentru a gestiona incidentele de securitate.

În România, după 1990, în domneiul transporturilor maritime nicio autoritate nu a apelat la măsuri de informare a navigatorilor privind protecția muncii, normele și condițiile de muncă și viață la bordul navelor, dincolo de elaborarea unor acte normative care privesc domeniul maritim și navigatorii și care, în general, sunt greu de găsit sau deslușit. Federația Internațională a Transportatorilor și brațul ei european - ETF au fost singurele organizații care, prin contractele colective de muncă, prin legislația internațională promovează materiale educative pe suport de hârtie sau digital, promovează drepturile navigatorilor în plan internațional într-un mod corect și transparent.

Percepând nevoia de a informa transparent și corect acest grup socio-profesional, Sindicatul Liber al Navigatorilor a editat Ghidul privind Siguranța și Protecția Navigatorilor la Bordul Navelor, ghid care a văzut lumina tiparului în luna iunie 2019. Broșura cuprinde prevederi importante din Convenția Maritimă a Muncii MLC-2006 pe care fiecare navigator ar trebui să le cunoască. Ghidul se distribuie gratuit cu prioritate membrilor de sindicat și la navele unde aceștia lucrează. Un număr limitat al GHIDULUI este disponibil și pentru restul navigatorilor interesați, pe principiul primul venit primul servit la sediul SLN, ANR, CERONAV, UMC sau ANMB.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Navigatorului, 25 iunie, la Seamen's Club Constanța aproximativ 70 de paticipanți au sǎrbǎtorit. Printre invitați s-au numǎrat membri de sindicat, navigatori strǎini aflați ȋn portul Constanța cu navele lor, reprezentanți ai ANR, Ceronav, Alumni, Grupul Umoriştilor Constanțeni şi cȃțiva reprezentanți ai presei.

Dacă tot este în registrul vremii, pavilionul care poate ridica o flotă nouă, noi anunțăm apariția altor două volume despre cum s-a „descompus” fosta. Două cărți document ale lui Ion Tița - Călin, culegeri de articole ale vremii, lansate cu sprijinul nostru. Cărțile încă se mai distribuie gratuit la sediul SLN, cu prioritate către membri de sindicat dar și împătimiților de „istoria flotei”.

În 13 noiembrie, împreună cu grup de tineri studenți și simpatizanți ai portului, reprezentanți ai SLN și ALUMNI au vizitat cei aproape 30 de kilometri de dane, cu o scurtă escală pe la atelierul de „croitorie” a navelor din șantier și pe la autoritățile portuare. Escapada a fost apreciată de toți, ca fiind un start bun pentru cariera maritimă și portuară, veselia și seriozitatea fiind mână în mână pe timpul a aproape 6 ore de acțiune. Efortul a fost răsplătit cu o cafea fierbinte și momente de destindere la sediul Seamen's Club Constanța.

Tinerii și-au propus să recomande astfel de escapade și altor colegi de breaslă și au multumit gazdelor pentru efortul, învățăturile și informațiile de care au beneficiat!

19 noiembrie este Ziua Mondială a Toaletei. Mai mult de jumătatea populației globale nu are acces la instalații sanitare corespunzătoare, peste 2 miliarde de oameni beau apă infestată, peste 432 de milioane de oameni mor anual datorită bolilor intestinale. Din acest motiv, cu această ocazie, toate organizațiile transportatorilor afiliate ITF atrag atenția: „Dreptul la condiții sanitare decente este un drept fundamental al omului!”