Virusul West Nile
Revista: Revista nr.3 (11)
Capitol: Sănătate și siguranță
Pagina: 16-17
Autor: Alice Maria Pătru - Medic specialist medicină de familie, Clinica AIS
Cod articol: #11-8-170
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-11/16-17
Simptome
La majoritatea oamenilor, nu există simptome. Mai exact, 8 din 10 persoane infectate cu virusul West Nile nu dezvoltă simptome.
La aproximativ 1 din 5 se observă dezvoltarea febrei împreună cu alte simptome cum ar fi dureri de cap, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate.
Majoritatea persoanelor cu acest tip de boală a virusului West Nile se recuperează complet, dar oboseala și slăbiciunea pot dura săptămâni sau luni.
Simptome mai grave apar statistic doar la câțiva oameni. Astfel, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală severă care afectează sistemul nervos central, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării).
Simptomele bolilor severe includ febră mare, cefalee, rigiditate la nivelul gâtului, stupoare, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie.
O boală severă poate apărea la persoanele de orice vârstă dar persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt expuse unui risc mai mare. Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, bolile renale și persoanele care au primit transplanturi de organe, sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare.
Recuperarea după o formă gravă a bolii poate dura câteva săptămâni sau luni. Unele efecte asupra sistemului nervos central ar putea fi permanente.
Aproximativ 1 din 10 persoane care dezvoltă boli severe care afectează sistemul nervos central mor.
Diagnostic
Consultați medicul dumneavoastră dacă apar simptomele descrise.
Medicul dumneavoastră (furnizorul de servicii medicale) trebuie să dețină teste pentru a putea determina infecția cu virusul West Nile.
Tratament
Nu sunt disponibile vaccinuri sau tratamente antivirale specifice pentru infecția cu virusul West Nile.
Pot fi utilizate medicamente pentru reducerea durerii și a stării febrile, dar și pentru ameliorarea altor simptome.
În cazurile severe, pacienții trebuie spitalizați pentru a primi tratament de susținere (fluide intravenoase), medicamente pentru durere și îngrijire medicală.
Dacă bănuiți că dumneavoastră sau un membru al familiei ați putea avea boala virusului West Nile, discutați urgent cu medicul dumneavoastră.