Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”


Revista: Revista nr.3 (11)
Capitol: Pregătiri
Pagina: 10-15
Autor: Marian Moșneagu - Redactor șef revista Cap Compas

Cod articol: #11-30-166
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-11/10-15

CU ONOR, BRAVO CADEȚILOR!



Recent înființatul Colegiu Național Militar “Alexandru Ioan Cuza” (CNMAIC) din Constanța a început în forță și a încheiat așișderea primul an de învățământ 2018-2019, din noua sa etapă existențială sub patronajul Statului Major al Forțelor Navale. Opțiunea individuală, motivația intrinsecă, climatul cordial și comunicarea sinceră dintre mentori și cadeții de ambele sexe dar și imboldul antecesorilor au constituit suportul și forța mortice a aspirațiilor care au generat și stimulat atât competiția internă cât și afirmarea pe plan local și național. Acolo unde „rivale” sunt de câteva decenii colegiile omoloage din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și mai nou, confratele de la Craiova dar și ,,Mircea cel Bătrân”, Ovidiu, Traian sau Liceul Internațional de Informatică din municipiul Constanța.

În pofida încercărilor oricărui început, purtătorii lampasului Amiralității s-au adaptat rapid la rigorile cadeției, deocamdată pe platforma generoasă de învățământ a Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, până la reabilitarea și modernizarea campasului propriu de pe Bd. Mai. Dar cu posibilitatea de a se edifica asupra ambianței universitare din prestigioasa instituție de învățământ a studenților marinari, acolo unde, cu certitudine, o parte dintre ei aspiră să se regăsească în anii următori.

În decursul primului semetru al anului în curs i-am remarcat într-o multitudine de ipostaze, de la olimpiadele școlare la activități culturale, sportive, sociale și comunitare.

În căutarea idealului



La clasa a IX-a C, luna februarie a stat sub semnul dezvoltării personale – ne-a informat prompt doamna Alina Davies, referent relații publice și informare. ,,Semestrul a început în forță, având ca invitat pe Elena Diaconu, care le-a vorbit elevilor despre meseria de militar, sacrificii, muncă, pasiune și s-a încheiat cu voluntariat și SMURD, prin Gabriela Sărăcăcianu. Din aceste activități, elevii au realizat că indiferent de meseria aleasă, timpul dedicat acesteia este esențial pentru a putea ajunge cineva în acel domeniu. Concluzia activității … a fost aceea că, în mod sigur, îți trebuie maturitate, mult calm și răbdare pentru a ajunge un adult echilibrat.”.

Pe 8 martie a.c., față în față cu copiii de la Centrul de zi din Agigea, în cadrul activității “Dăruiește suflet”. Despre care, eleva Lia Pascaru de la a X-a B, profund mișcată de micuții de aici, avea să mărturisească: „Din perspectiva unui copil plecat departe de casă, întâlnirea de la Agigea m-a făcut să simt din nou căldura familială. De parcă mama mea s-ar fi aflat deja acolo și m-ar fi așteptat să-i povestesc ce am făcut la școală. M-a uimit faptul că 30-40 de suflețele cu caractere diferite se înțeleg ca într-o familie adevărată.
Acolo copiii învață cum să se comporte în viața de zi cu zi. Centrul e ca un loc în care se adună și își pansează reciproc rănile...”.

În topul olimpiadelor școlare



Încă de la jumătatea lunii martie, olimpiadele școlare au constituit primul test al cunoștințelor și competențelor deja acumulate. CNMAIC s-a plasat dintru început în fruntea clasamentului la Filosofie și la Logică, Argumentare și Comunicare, prin prestația elevilor Ana Maria Postolachi și Sebastian Gabriel Crețu, ambii calificați la faza națională.

La Olimpiada de Geografie, etapa județeană, eleva Georgiana Huidiu a obținut locul II iar elevul Raul Sorin Rusu, locul III.

La Olimpiada de Istorie, faza județeană, pe locul III s-au poziționat Andra Crețu (clasa a XI-a A) și Cosmin Constantin (clasa a IX-a D).

La Limba și literatura română, eleva Georgiana Huidiu a obținut locul II și calificarea la etapa națională a Concursului interdisciplinar „Ștefan Hepiteș”.

La Olimpiada de limba italiană, patru elevi au obținut tot atâtea premii și două calificări la etapa națională. Este vorba de Giulia Tămaș (clasa a X-a A) și Matteo Damaschin (clasa a IX-a A), ambii cu Premiul II și calificare la națională, respectiv Ramona Petrea (clasa a IX-a B) - Premiul II și Luca Gianpietro Dumitru (clasa a IX-a B) - Premiul III, ambii cu punctaj maxim la proba a doua.



De la Concursul interdisciplinar religie și informatică „Religia în dimensiune virtuală”, organizat în municipiul Iași s-au întors cu diplomele aferente locului I Georgiana Tărăboi și Iulian Voicu (clasa a X-a A), respectiv Laura Nicoleta Antochi și Camelia Trif (clasa a XI-a A).

La Concursul național de Istorie „1 Decembrie 1918- Ziua Națională a României” de la Breaza, cadeții George Balog (clasa a X-a A), Andra Crețu (clasa a XI-a A) și Robert Adrian Nistor (clasa a XI-a B) și-au adjudecat Premiul special al juriului.

O performanță de top a înregistrat CNMAIC în luna aprilie 2019, când 32 de elevi au fost premiați, dintre care 10 calificați la națională, la Concursul de fizică aplicată „Ștefan Procopiu”. Premiul “Procopiu” și calificarea la națională, la secțiunea Tehnici de Laborator a fost obținut de Filip Arhire, Marian Burtea, Octavian Ciufu și Ionuț Cristian.

Premiul “Procopiu” și calificarea la națională, la secțiunea Creație Literară, a fost adjudecat de Octavian Ciufu, Ionuț Cristian și Ana Maria Postolachi.

Premiul “Coandă”, Premiul “Einstein” și calificarea la națională la secțiunea Fizică Aplicată, a revenit elevilor Denis Vanta, Denis Poclid, Emilian Iacoviţă și Alexandru Roman.

Premiul “Newton”, Premiul “Einstein” și calificarea la națională la secțiunea Fizică pe Calculator a fost decernat elevelor Nicoleta Dănăilă și Anamaria Țurcanu.

Premiul “Edison”, la secțiunea Tehnici de Laborator, a fost atribuit elevilor Ana Cristina Bilboreanu, Florin Doagă și Ionel Șerpoiu.

Premiul “Arhimede”, la secțiunea Grupuri de Cooperare, a fost acordat elevilor Carmen Bondea, Eduard Cojocariu, Dragoș Conoro și Lucian Todiraș.

Premiul “Newton”, la secțiunea Referate Științifice, a fost oferit elevilor Răzvan Patriche și Sebastian Crețu.
Premiul “Copernic”, la secțiunea Referate Științifice, a fost acordat elevilor Robert Onete și Alexandru Chiorcea.

Premiul “Arhimede”, la secțiunea Referate Științifice, a fost conferit elevilor Georgian Tărăboi, Iulian Voicu și Iulian Lungu.

Cu Premiul “Newton”, la secțiunea Referate Științifice, au fost răsplătiți elevii Laura Georgescu, Camelia Trif, Casian Drob, Ștefan Dumitru, Adrian Geapana și Ioan Dănescu.

În fine, Premiul “Copernic”, la secțiunea Referate Științifice, a fost acordat elevei Andra Crețu.

La 25 mai 2019, la cea de-a XXI-a ediţie a Concursului Naţional de Știință și Tehnică „Florin Vasilescu”, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi la Colegiul Național „Barbu Știrbei” din Călărași, au obținut Premiul I - Petru Rîlea şi Vlad Popovici (clasa a XI-a B) și Menţiune, elevii Cristian Răghină, Vlăduţ Oprea şi Matteo Damaschin (clasa a IX-a A).

Anul școlar s-a încheiat cu alte 10 premii de nivel național, obținute pe 8 iunie 2019, la Iași, la Concursul de creativitate în fizică și tehnologii “Ștefan Procopiu”, editia a XXII-a.
Astfel, palmaresul Colegiului a fost îmbogățit cu Premiul “Edison”, la secțiunea Tehnici de laborator, acordat elevilor Arhire Filip, Octavian Burtea și Ionuț Cristian Ciufu, Premiul “Procopiu”, la secțiunea Tehnici computaționale, adjudecat de tandemul Anamaria Țurcanu și Nicoleta Dănăilă, Premiul “Coandă”, la sectiunea Lucrari practice, cu care au fost distinși elevii Denis Vanta, Denis Poclid, Alexandru Roman și Emilian Iacoviță și Premiul “Jules Verne”, la secțiunea Creații literare, cu care au fost gratulați cadeții Maria Postolachi și Ionuț Cristian Ciufu.



În sfârșit, pe 13 iunie, cadeții CNMAIC s-au întors vicțorioși de la faza județeană a Olimpiadei de Creativitate Științifică, cu Premiul III, obținut de tripleta feminină Nicoleta Dănăilă, Anamaria Țurcanu și Mădălina Ioana Luncan, Premiul II pentru tridentul Florin Doagă, Andrei Chiriac și Robert Nistor și o Mențiune, cucerită de Denis-Alexandru Vanta, Denis Poclid și Emilian-George Iacoviță.



Men sana in corpore sano

Consecvenți cu ei înșiși și în domeniul sporturilor, cadeții Forțelor Navale au repurtat deja câteva victorii notabile. Astfel, la Olimpiada Națională a Sportului Școlar, pe județul Constanța, Monica Mădălina Sima (clasa a XI-a A) s-a clasat pe Locul III la șah iar la volei, echipele de fete, respectiv băieți, Locul IV.

La rândul lor, echipele de pentatlon fete și băieți s-au clasat pe Locul II.
Eleva Gilda Faifer a obținut nu mai puțin de trei premii la Olimpiada Națională a Sportului Militar, desfășurată la Câmpulung Moldovenesc, în perioada 24-31 mai 2019: Premiul III - la proba de atletism 100 metri plat, Premiul IV la proba de atletism 800 metri plat și tot Premiul IV, la săritura în lungime.

La Concursul regional de majorete și gimnastică aerobică, echipajul de gimnastică aerobică “Sicario”, alcătuit din elevii Cristian Anton și Dragoș Conoro (clasa a IX-a C), Andrei Radu, Cristian Răghină și Vlad Vrânceanu (clasa a IX-a A) și Denis Poclid și Robert Nistor (clasa a XI-a B) a obținut Premiul al III lea.

Nici fetele nu s-au lăsat mai prejos. Echipa de majorete “Military Girls”, formată din Giulia Tamas (clasa a X-a A), Luiza Bouroș, Elena Șerban, Bianca Shanab și Diana Mitache (a IX-a A), Carmen Bondea și Beatrice Croitoru (a IX-a C), Ștefania Tache (a IX-a D), Ana Grecu, Ana Făcea și Denisa Graur (a IX-a B) și Daria Balint (a IX-a A), a obținut Mențiune.

Spirit civic și bună dispoziție

După cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului educațional #citeșteDobrogea, derulat în parteneriat cu cotidianul “Ziua de Constanța”, jurnalista Simona Anghel avea să să exclame cu entuziasm: „Elevii acestei instituții au un potențial extraordinar, nebănuit”.

Clasele a X-a A și a X-a B au marcat Ziua Internațională a Poeziei printr-un atelier creativ, care a inclus dezbateri literare, audiții și recitaluri cu și despre poezie, precum și propriile creații ale elevilor, pornind de la o serie de cuvinte date.

Un îndrăgostit de mare și de literatură, cu inimă de poet, cadetul Alexandru Denis Vanta a obținut locul II la concursul județean de creație artistică și plastică, fotografie și literatură „Copilul și marea. Descoperitorii adâncurilor”, proba de creație literară.
Ansamblul coral „Nautis” a obținut Premiul II la Concursul regional “Cuvântul – bucuria sufletului, lumina minții”.

La concursul de discursuri publice ,,Puterea cuvintelor”, cu tema “Ce personalitate din ultimii 100 de ani te-a inspirat prin lupta sa pentru a promova o Românie democratică?”, elevul Radu Ghiurcănaș s-a clasat pe locul III.
La Concursul “Sfinții Apostoli Constantin și Elena”, desfășurat joi, 30 mai 2019, la Liceul Teoretic “Traian” echipajul alcătuit din Ana Grecu, Laura Pătru, (clasa a IX a B) și Cristian Anton, Carmen Bondea și Darie Mircea (clasa a IX a C) a obținut Mențiune.
Pe 2 iunie 2019, Ansamblul de dansuri populare “Classis” a obținut Premiul III, la cea de-a III-a ediție a Concursul regional „Primăvara dobrogeană, primăvara de folclor”, desfășurat la Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” din Hârșova.

Pe 8 iunie 2019, Trupa “Atlantis” a obținut Premiul II la Festivalul - Concurs național de Artă Dramatică “Spiritul lui Caragiale”, ediția a XV-a, de la Casa de Cultură „Pontus Euxinus” din Năvodari.

Tineri cu vocație europeană

La concursul internațional interdisciplinar de biologie, geografie și limbă engleză.„Tineri în pădurile Europei” / “Young People in European Forests” (YPEF), destinat educării tinerei generații în privința patrimoniului natural european, pentru conservarea biodiversității și gestionarea durabilă a pădurilor, CNMAIC a obținut Premiul III prin prestația elevilor Brianna Theodora Brabete, Leonard Antonio Kozma și Ștefan Dumitru și o Mențiune, oferită cadeților Daniela Florentina Petcu, Marco Constantin Gavriliuc și Robert Cristian Anghel.

La Concursul internațional ,,Simboluri în universul cunoașterii", ediția a XX-a, organizat de Liceul Teoretic “Jean Monnet” din București, eleva Diana Oancă a obținut Premiul III iar elevii Sebastian Crețu, Matteo Damaschin și Răzvan Patriche, Premiul special.
CNMAIC a participat cu succes și la Simpozionul național „Fenomene atmosferice și evoluția vremii pe glob”, unde a obținut Premiul III, acordat elevei Diana Oancă și o Mențiune, adjudecată de elevii Dumitru Daniel Chibrit, Alexandru Diacu, Darie Ioan Mircea și Andrei Lucian Todiraș.

Performanțe care onorează deopotrivă cadeții merituoși dar și dascălii îndrumători, care merită pe deplin admirația și prețuirea tuturor.

BUN CART ÎNAINTE!