Sărbătorile Verii, 2019
Revista: Revista nr.3 (11)
Capitol: Evenimente
Pagina: 4-9
Autor: Cătălin Dan - SLN
Cod articol: #11-18-169
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-11/04-9
25 Iunie 2019. Circa 70 de invitați au sǎrbǎtorit Ziua Navigatorului. Printre aceștia s-au numǎrat membri de sindicat, navigatori strǎini aflați ȋn portul Constanța, reprezentanți ai ANR, Ceronav, Alumni, Clubul Umoriştilor Constanțeni şi reprezentanți ai presei.
România, deşi nu mai are o flotă națională, se mȃndrește cu un personal navigant bine pregătit și apreciat de ȋntreaga lume maritimǎ. România, cu cei peste 22 de mii de navigatori, este o importantă sursă de forțǎ de muncǎ ȋn Europa și în întreaga lume.
Anul acesta, tema zilei a fost „I Am On Board With Gender Equality”, campania fiind derulată cu scopul de a creşte numărul femeilor angajate, după cum spune liderul SLN, Adrian Mihălcioiu: „În România încă există o rezistență a angajării femeilor pentru funcțiile de cadet sau pentru funcțiile de ofițer. De aceea, cred că este foarte important să atragem atenția că femeia poate munci la bordul navelor la fel de bine ca bărbații“.
„Avem o întâlnire cu navigatorii, membrii de sindicat și familiile lor și cu câțiva navigatori filipinezi și indieni care se află în port. Vom încerca să ducem ți noi, mai departe, din România, această campanie ce promovează egalitatea între sexe“, a mai spus A.M.
Sărbătoarea a fost presăratǎ cu umor de bunǎ calitate susținut de umoriştii constanțeni şi de cȃteva caricaturi semnate de maestrul Leonte Năstase.
7 August 2019. Farul este un simbol universal pentru orientarea și siguranța navală care, de-a lungul timpului, a ajutat marinarii să găsească drumul spre casă. În prezent, locul său este luat, treptat, de noile tehnologii, mult mai sigure pentru ghidarea navelor. Totuși, farurile supraviețuiesc datorită rolului lor istoric. Farul de aterizare din orasul Constanta este cunoscut drept cea mai sigură metodă de ghidare a navelor care intră în Portul Constanța. În același timp, farul de aterizare joacă și rolul de radio-far, fiind unul dintre cele patru astfel de faruri unice, situate pe coastele Mării Negre. Celelalte trei sunt Nos Emine, Nos Kaliakra și Maslen Nos.
În timpul nopții, Farul de aterizare Constanța poate fi ușor identificat din largul mării având o caracteristică luminoasă unică: o lumină albă cu două sclipiri scurte, grupate la fiecare 29.8 secunde. Este vizibil de la o distanță de până la 24 de mile marine.
Radio-farul Constanța emite un semnal radio, în codul Morse. Frecvența semnalului emis este 291,5 KHz. Acest semnal poate fi folosit de nave pentru a se orienta prin metoda goniometriei.
Pentru a puncta și noi această zi, anul acesta am editat un calendar (supliment al revistei „Cap Compas”) dedicat Farului.
10 August 2019. În pregătirea Zilei Marinei, atât constănțenii cât și turiștii aflați pe litoral, au avut ocazia să viziteze nave ale Forțelor Navale Române și ale Gărzii de Coastă. Au putut fi văzute de aproape: un elicopter Puma Naval, submarinul Delfinul și dispozitive mobile de lansare rachete. SLN a participat alături de ALUMNI ANMB și Liga Navală Română.
15 August 2019. Din anul 1990 s-a revenit la tradiția de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august. Nici anul acesta nu putea trece necelebrată cum se cuvine de Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN).
În fiecare an, la Constanța, au loc o serie de festivități: ridicarea pavilionului - momentul care marchează începerea ceremonialului; lansarea unei coroane de flori pe mare - pentru cinstirea eroilor marinari; parada navală; sosirea lui Neptun, stăpânul mărilor și al oceanelor și zeul fluviilor, care declară deschise jocurile marinărești și dă botezul marinăresc; jocuri și întreceri marinărești, organizate de SLN în Portul turistic Tomis, cum sunt prinderea porcului la școndru, vânătoarea de rațe, trasul la parâmă, fuga în sac și altele; diverse alte activități, dintre care și cocktail-ul de la Clubul Navigatorilor (Seamen’s Club), care încheie ziua.
„De aproape 30 de ani, SLN este coorganizator al festivităților dedicate Zilei Marinei. Participăm la pregătirea și organizarea lor. Tradiționalele jocuri și concursuri marinărești organizate în portul Tomis în fiecare an sunt susținute de SLN. Acestea se bucură de o mare audiență din partea localnicilor și a turiștilor, a copiilor și vârstnicilor, care vin, de fiecare dată, în număr foarte mare să le urmărească. De zece ani, SLN se implică în organizarea turneului de tenis de la Clubul Idu din Mamaia, dedicat Zilei Marinei Române (1-11 august). La ediția din acest an au participat peste 70 de jucători (35 de navigatori și alți 15 – 20 lucrători din shipping). Concursul a atras atenția Federației Române de Tenis, care ar vrea să-l înscrie în rândul competițiilor desfășurate sub egida sa. Totuși, noi ne dorim să-i menținem statutul de competiție locală, a navigatorilor în primul rând, nicidecum să devină una a profesioniștilor. Tot de zece ani ne implicăm în premierea copiilor care participă la concursul de yachting, de pe lacul Siutghiol: Regata Ziua Marinei Române (10 august). Mulți dintre ei sunt copii de marinari și de portuari. Este esențial ca SLN să sprijine sportul, să încurajeze copiii care fac sport. Din când în când, contribuim la festivitățile dedicate acestui eveniment și cu lucruri ce revin autorităților, dar pe care bugetul de austeritate le împiedică să le facă. Anul acesta, constănțenii, turiștii, navigatorii și familiile lor ar fi fost văduviți de tradiționalul spectacol al focurilor de artificii, care încheie sărbătoarea Zilei Marinei Române. Nu am vrut să lăsăm lucrurile așa, astfel încât am organizat jocurile de artificii de la ora 22. Mulțumim celor care ne-au acordat ajutorul, inclusiv companiei Histria care a contribuit și financiar.” - a completat Adrian Mihălcioiu, liderul SLN.
Retragerea cu torţe a marinarilor, la sfârșitul zilei festive, este deja o tradiţie. Înarmați cu torțe aprinse, 100 de tineri în uniformă marinărească au parcurs în marș aproape 10 km. Manifestarea, a fost un omagiu adus tuturor vieţilor pierdute în mare. Focul de artificii a încheiat ziua.
26 Septembrie 2019. În fiecare an, în această zi, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Marinei Comerciale, sub diverse teme. Pentru anul în curs, International Maritime Oeganization (IMO) propune „Integrarea femeilor în comunitatea maritimă”.
Tema declarată, oferă o oportunitate de sensibilizare asupra importanței egalității de gen, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG) ale Organizației Națiunilor Unite și de a evidenția contribuția importantă - dar prea puțin utilizată - a femeilor în sectorul maritim.
Tema, oferă IMO oportunitatea de a lucra cu diverși actori maritimi pentru realizarea SDG, în special SDG 5, pentru a încuraja un mediu în care femeile sunt identificate și selectate pentru oportunități de dezvoltare a carierei în administrații maritime, porturi și institute de formare maritimă și pentru a încuraja mai multe discuții pentru egalitatea de gen în spațiul maritim.
Integrarea femeilor reprezinrtă combustibilul unor economii înfloritoare în întreaga lume, stimulând creșterea și dezvoltarea și aducând beneficii tuturor celor care aparțin comunității maritime globale, urmând direcția unui transport maritim sigur, curat și durabil.
Istoric vorbind, transportul maritim a fost o industrie dominată de bărbați iar tradiția este lungă și profundă. Cu toate acestea, IMO consideră că pregătirea și integrarea femeilor stimulează productivitatea și creșterea de care beneficiază fiecare dintre părțile comunității maritime mondiale interesate. Prin programul său privind egalitatea de gen, IMO încurajează statele membre să permită femeilor să se instruiască alături de bărbați în institutele lor maritime și să dobândească astfel un nivelul înalt de competență, solicitat de industria maritimă în prezent.
În întreaga lume, pe navele comerciale muncesc peste un milion şi jumătate de navigatori, care transportă peste 12 miliarde de tone de marfă, care reprezintă, practic, peste 90% din din comerţul mondial.
Lor le datorăm, nivelul la care a ajuns viața noastră. lor le datorăm mulțumiri și totuși, paradoxal, guvernele îi uită mereu.
De exemplu MLC-2006 - Convenția care stă pe loc și nu trezește interesul autorităților statului. Semnată la Geneva, Convenția prevede un sistem de asigurare financiară, socială și de sănătate, de acoperire socială de pensie, sănătate și ajutor financiar în caz de abandon, dar și de hrană la bord, combustibil, până când marinarii de pe navele sechestrate sunt repatriați. Autoritățile responsabile nu dau nici un semn că s-ar grăbi cu implementarea. Ne referim aici la Ministerul Transporturilor, al Muncii și la Autoritatea Navală Română.
„Au ajuns și la noi câteva propuneri pentru amendarea unor legi și hotărâri de Guvern privind autorizarea agențiilor de crewing și alte câteva aspecte, dar nu în totalitate Convenția este aplicată în legislația națională. Ar trebui să vină și Ministerul Muncii cu alte prevederi, Ministerul Transporturilor și cel de Finanțe. Până acum nu s-au făcut pași în acest sens. Noi mai avem încă o problemă și o susținem cu tărie: SLN și Inspectoratul ITF dorim ca implementarea Convenției MLC 2006 să se facă astfel încât navigatorii să fie protejați, nu așa cum s-a întâmplat până acum: s-a autorizat o agenție de crewing și practic aceea trimite oameni în orice condiții, pe orice tipuri de vapoare, ajung oamenii să nu își găsească locul de muncă acolo unde sunt trimiși sau se percep comisioane sau rămân neplătiți sau locurile de muncă sunt inacceptabile. Aceste exemple sunt foarte multe. Atingem o mentalitate a navigatorilor români, dar statul trebuie să îi protejeze prin legi pe navigatorii care pleacă din țară și ajung pe nave! Trebuie să se asigure că acei navigatori trebuie să aibă parte de niște garanții de securitate, asigurări medicale corespunzătoare pentru riscurile de la bordul navelor și condiții de muncă decente.”, a declarat Adrian Mihălcioiu, inspector ITF în România și lider SLN.