Ziua Navigatorului, 25 iunie 2019


Revista: Revista nr.2 (10)
Capitol: SLN
Pagina: 34-35
Autor: SLN - Autor necunoscut

Cod articol: #10-1-151
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-10/34-35

Ziua Navigatorului a fost stabilită printr-o rezoluţie a Conferinţei diplomatice din Manila din 2010, pentru adoptarea Convenţiei STCW revizuite, cu scopul declarat de a recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, economia mondială şi societatea civilă în ansamblu.

De Ziua Internaţională a Navigatorului, este important să sărbătorim pe bărbaţii şi femeile care şi-au asumat sarcina grea de a naviga pe mările şi oceanele lumii în beneficiul nostru, al tuturor.

Numărul navigatorilor din lumea întreagă care lucrează pe nave comerciale, astăzi, este estimat la 400.000 ofiţeri, 825.000 nebrevetaţi. Ţările OECD (America de Nord, Europa de Vest, Japonia) rămân cele mai importante surse de ofiţeri dar, în ultima decadă, un număr crescut de ofiţeri sunt recrutaţi şi din alte ţări precum Estul îndepărtat şi din Europa de Est. Până în anul 2040 se estimează o creștere a cererii de personal navigant care rezultă din creșterea capacității de transport într-un procent mai mare decât dezvoltarea tehnologiei care va facilita apariția navelor fără echipaj. Dacă astăzi vorbim de un necesar de aproximativ 1.650.000 de navigatori, în anul 2040 necesarul de echipaj va fi de aproximativ 1,8-2 milioane de navigatori.
În viitor, femeile trebuie să joace un rol mult mai important în industria maritimă și, de aceea, în acest an motto-ul Zilei Internaționale a Navigatorului este:

SUNT LA BORD - SUSȚIN EGALITATEA DE GEN.

Navigatorii au o responsabilitate imensă atât în ceea ce priveşte asigurarea schimburilor comerciale cu navele pe care lucrează, dar şi pentru pasagerii de pe nave de croazieră sau RoRo, cât şi în faţa mediului. Pentru aceasta e nevoie de persoane speciale care să ia asupra lor provocarea de a deveni marinari de profesie - în special în aceste zile când navele au capacităţi de transport de mii de pasageri şi încărcături de sute de mii de tone, cu un pericol de a cauza pierderi enorme de vieţi sau de a produce catastrofe de dimensiuni inimaginabile ale mediului.

De aceea, rolul Federației Internaţionale a Transportatorilor (ITF) şi a sindicatelor componente în negocierea contractelor de muncă, în apărarea drepturilor navigatorilor este crucial. Dacă în trecut se înregistrau peste 1 milion de cazuri în care erau implicaţi navigatorii, astăzi, în mai putin de 10 ani, procentajul a scăzut la sub jumătate. Anual se recuperează sume importante sub formă de salarii şi compensaţii neplătite, iar un număr tot mai mare de nave sunt cuprinse în listele navelor cu riscuri foarte scăzute, intrând sub incidența contractelor ITF sau a negocierilor naţionale, însemnând practic beneficii pentru marinari, pentru noi toţi care beneficiem de serviciile de calitate ale navigatorilor, pe navele care asigură majoritatea comerţului mondial. Convenția MLC-2006, intrată în vigoare cu toate amendamentele, este un exemplu pe care comunitatea maritimă internaţională îl dă cu privire la grija faţă de navigatorii din toată lumea. Domeniul maritim este de departe cel mai reglementat sector de activitate. Marea este un mediu neiertător şi, de-a lungul secolelor, marinarii au fost încurajaţi să-şi clădească o tradiţie, dovadă a unui efort altruist, prin care să le pese unora de alţii, în mod particular de cei care se află în dificultate sau pericol.

Anul acesta Sindicatul Liber al Navigatorilor a marcat Ziua Internațională a Navigatorului alaturi de membri de sindicat și familiile acestora și de colaboratori la sediul Seamen's Club din Constanța. Serviciile pentru bunăstarea navigatorilor din porturile Constanța și Agigea, au invitat de asemenea și navigatori străini care se află în port pentru a sprijini Campania I AM ON BOARD - GENDER EQUALITY.

Câteva alocuțiuni și momente umoristice stropite cu acorduri de chitară pe teme marinărești și un pahar de șampanie, au făcut atmosfera plăcută tuturor participanților.