MLC-2006 produce efecte


Revista: Revista nr.2 (10)
Capitol: SLN
Pagina: 28-29
Autor: Valentin Dumitru - Redactor șef adjunct revista Cap Compas

Cod articol: #10-1-138
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-10/28-29

În conformitate cu motto-ul (ILO), MLC-2006
„ASIGURĂ TUTUROR ANGAJAŢILOR DIN DOMENIUL MARITIM CONDIŢII DE MUNCĂ ŞI DE VIAŢĂ DECENTE", Convenţia privind munca în domeniul maritim (MLC) 2006 ratifică dreptul navigatorilor la condiţii de muncă decente şi contribuie la crearea condiţiilor de concurenţă loială pentru proprietarii navelor.
%img:articole-10/art138-1,right%
Convenţia privind munca în domeniul maritim (MLC-2006) a fost adoptată, în februarie 2006, în cadrul Conferinţei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), Agenţia Naţiunilor Unite dedicată promovării justiţiei sociale, a drepturilor la muncă şi a drepturilor omului recunoscute pe plan internaţional. Convenţia MLC a intrat în vigoare la data de 20 august 2013. Abia în 24 noiembrie 2015, după doi ani de acţiuni şi presiuni concertate ale Sindicatului Liber al Navigatorilor, Guvernul României a depus la Organizația Internațională a Muncii (ILO) instrumentul de ratificare a Convenției MLC-2006, România devenind cel de-al 70-lea stat membru al OIM care a ratificat această convenție de referință.

La un an după ratificare, Convenția a intrat în vigoare pentru România, începând să producă efecte. Prezentăm cîteva dintre acțiunile întreprinse în ultima perioadă de către SLN, ITF România în colaborare cu PSC (ANR).
Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber al Navigatorilor şi ai Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor, în doar câteva zile, în urma demersurilor echipajelor, biroul Port State Control din cadrul Autorităţii Navale Române şi ITF România au reţinut, pe baza convenţiei MLC-2006, două nave cu restanţe mai mari de două luni la plata salariilor echipajelor (în cuantum de peste 256.000 USD).
În urma acestei acţiuni, armatorii navei Huseyn Javid (pavilion maltez) au achitat 106.000 de dolari, reprezentând salariile echipajului la zi. Cei 11 navigatori, membri ai Sindicatului Navigatorilor din Rusia, aşteptau de mai bine de patru luni salariile restante.
Armatorii celei de a doua nave reținute, Beccaria (sub pavilion Panama), nu au achitat salariile celor 13 marinari aflați la bord, de mai bine de 6 luni. În acest caz acțiunea de reținere a navei a fost continuată cu deschiderea unei acțiuni în instanță, pentru recuperarea creanțelor rezultate.
„Armatorii au declarat că sunt în imposibilitate de a plăti salariile navigatorilor. Astfel, nava a fost vândută și din prețul încasat armatorul a plătit echipajul la zi. Au fost recuperați 157.000 de dolari”, a transmis Adrian Mihălcioiu, inspector ITF pentru România.
Acestea sunt doar două exemple despre cum se aplică MLC-2006. Mai trebuie menționat că au fost cazuri fericite, care au putut fi rezolvate foarte repede, navigatorii fiind membri ITF.
%img:articole-10/art138-2,right%
Sindicatul Liber al Navigatorilor reamintește că, în conformitate cu această convenție, întârzierea plății salariilor echipajului peste 2 luni poate duce la reținerea navei de către Port State Control. Obținerea salariilor navigatorilor nu intră însă în competențele autorităților, de aceea calitatea de a fi membru al Federației Internaționale a Lucrătorilor din Transporturi (ITF) este esențială pentru rezolvarea acestei probleme și nu numai. În România aderarea la Sindicatul Liber al Navigatorilor este condiție pentru a deveni membru ITF.