Sănătatea la bordul navelor
Revista: Revista nr.2 (10)
Capitol: Sănătate și siguranță
Pagina: 26-27
Autor: Alice Maria Pătru - Medic specialist medicină de familie, Clinica AIS
Cod articol: #10-8-147
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-10/26-27
Ce este malaria?
Malaria este o boală care pune în pericol viața. Este transmisă prin mușcătura țânțarului Anopheles de sex feminin. Din fericire, poate fi prevenită. Este o afecțiune predominantă în zona Africii (90% din cele un milion de decese cauzate anual de malarie), dar și Americii de Sud și Centrale, Asiei și Orientului Mijlociu. Deși protecția de 100% nu este posibilă, măsurile de protective existente pot reduce semnificativ riscul de transmitere. Dacă totuși apare boala, medicamentele adecvate pot suprima și chiar pot elimina paraziții.
Ce trebuie făcut?
(1) Purtați îmbrăcăminte potrivită și folosiți insecticide, plase de pat impregnate, ecrane de protecție și aer condiționat. (2) Conștientizați riscurile existente în țările pe care le vizitați. Dacă este necesar să călătoriți spre interiorul țării, trebuie să știți că pericolul de infecție crește. (3) Dacă urmează să intrați într-o zonă cu malarie, solicitați și aplicați sfaturile medicale cu privire la medicamentele și tratamentele antimalariene, atât pentru prevenire cât și pentru vindecare, după caz. (4) În cazul în care suspectați că v-ați infectat cu malarie, solicitați imediat un diagnostic și un tratament. (5) Medicamentele pentru protecție și tratament de urgență împotriva malariei trebuie să fie disponibile la bord.
Ce sunt HIV / SIDA și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS)?
HIV este o epidemie globală care afectează mai mult de 38 de milioane de oameni, predominant în Africa sub-sahariană. Epidemia este în creștere pe plan mondial, răspândindu-se prin sex neprotejat, dar și prin folosirea acelor infectate (de exemplu la consumul intravenos de droguri și tatuaje).
ITS sunt o problemă comună la nivel mondial. Acestea includ chlamydia, gonoreea, sifilisul, trichomoniasis și herpesul genital. Lăsate netratate, ele pot provoca boli, infertilitate și dizabilități și pot crește riscul de HIV / SIDA. Acestea pot fi răspândite partenerilor și transmise copiilor nenăscuți sau nou-născuți. În timp ce bolnavii pot fi tratați destul de ușor, unii, datorită delăsării, ajung la complicații durabile. În cazul infecției cu ITS este necesar un tratament de specialitate, cât mai curând posibil.
De ce navigatorii sunt expuși riscului?
Navigatorii au un risc mai mare de a infecta cu HIV / SIDA și cu ITS, din cauza muncii și a vieții departe de partenerii lor, dar și a disponibilității ofertelor sexuale în porturi.
Ce trebuie făcut?
(1) Dacă bănuiți că ați putea avea o ITS, opriți activitatea sexuală și consultați imediat medicul specialist. (2) Dacă credeți că ați putea fi expus riscului de HIV / SIDA sau de orice altă ITS, din cauza sexului neprotejat, trebuie să mergeți cât mai repede la testare. (3) Dacă ați fost diagnosticat cu o ITS, trebuie să vă informați partenerii sexuali pentru a vă asigura că sunt testați și pentru a preveni răspândirea ulterioară a infecției. (4) Pentru a preveni HIV / SIDA și ITS, practicați sexul mai sigur, folosind prezervative și reduceți numărul partenerilor sexuali.
Ocuparea forței de muncă pe baza statutului HIV este inacceptabilă și este deja ilegală în multe țări. Dacă vi se refuză angajarea pentru că sunteți HIV pozitiv, acest lucru trebuie anunțat și contestat de către sindicatul dumneavoastră.
Ce este boala de inimă?
Bolile inimii și ale arterelor încheie prea devreme multe cariere de navigatori, fiind criminalul numărul unu al marinarilor pe mare. Puteți ajuta la prevenirea bolilor de inimă - și a multor alte riscuri pentru sănătate - organizându-vă viața la navă cu înțelepciune, printr-o alimentație corectă și prin exerciții fizice regulate. O dietă bună și un organism adecvat, vă vor ajuta să evitați bolile și să vă recuperați dacă vă îmbolnăviți.
Ce se poate face?
Mâncați selectiv:
(1) Faceți carbohidrații buni (de exemplu: popcorn, quinoa, năut, cartofi dulci, cereale integrale, etc.) partea principală a mesei. (2) Evitați grăsimile și prea multă mâncare prăjită. (3) Mâncați zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume. (4) Stați departe de gustările grase, sărate sau cu zahăr. (5) Tăiați alcoolul. (6) Beți multă apă.
Negociați cu compania dvs. asigurarea alimentelor sănătoase, pentru a vă asigura astfel de opțiuni la bord.
Păstrați-vă forma fizică:
(1) Puteți face genoflexiuni, flotări și alte mișcări pentru a vă menține în formă. (2) Folosiți greutăți (eventual, improvizați cu cutii mici de alimente sau sticle de apă). (3) Exersați împreună cu un coleg, stabilind obiective. (4) Faceți exerciții mai intense, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta și înotul (după posibilități), cel puțin 30 de minute de trei ori pe săptămână. Folosiți scările cât mai des. (5) Când vă aflați în port, vizitați centrele sportive ale navigatorilor ori de câte ori este posibil.
Renunțați la fumat:
(1) Fumatul ucide prin cancer pulmonar și boli coronariane, provoacă bronșită cronică și emfizem, conduce la boli ale arterelor din picioare și este asociat cu multe alte tipuri de cancer.
Cum rămâne cu bunăstarea psihologică?
Izolarea navelor pe mare poate genera efecte atât asupra dumneavoastră cât și asupra familiilor. Singuratatea și dorul de casă sunt principalele probleme psihologice cu care vă puteți confrunta.
Ce trebuie făcut?
(1) Dacă vă simțiți izolat sau deprimat, discutați cu cineva în care aveți încredere. (2) Practicați exerciții fizice și mâncați sănătos.
Viața pe mare poate fi îmbunătățită prin scurtarea călătoriilor (perioadelor de izolare), prin asigurarea concediilor plătite, corespunzătoare timpului petrecut pe mare, a contractelor de angajare pe termen lung (continue), dar și a altor diverse oportunități pentru navigatori, inclusiv asigurarea accesului facil la mijloacele de comunicare.