Ghid de supraviețuire la contactul cu pirații somalezi


Revista: Revista nr.2 (10)
Capitol: Piraterie
Pagina: 22-23
Autor: Aurel Stoica - Secretar general SLN

Cod articol: #10-14-145
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-10/22-23

Fiți răbdător

Rețineți că procesul obținerii răscumpărării este foarte stresant pentru pirați, aceștia devenind mai agitați decât în mod normal. Încercați să evitați contactul cu ei în acest timp. Nu atrage atenția! Nu te aștepta să fii eliberat imediat după plată
Povestiți despre eveniment, după consumare

Informațiile pe care le puteți oferi, vor ajuta atât alți marinari care ar putea fi victime în viitor, cât și autoritățile pentru a obține o imagine cât mai clară privind tacticile, metodele folosite de pirați. Este important să vă puteți aduce aminte: acțiunile piraților, echipamentele acestora, maniere, sistemul de comunicații, etc.

Căutați sfaturi, ajutor, după eliberare
Cautați sfaturi și asistență, după eliberare. Monitorizați-vă starea de spirit și comportamentul. Nu reacționați negativ dacă alții comentează despre schimbările personale, maniere, etc. Trebuie să vă ocupați cu atenție de starea dvs. emoțională, de efectele fizice și psihologice. Fiți deschis și permiteți orice fel de asistență disponibilă.

%img:articole-10/art145-1,middle%

Pirații văd pirateria ca pe o afacere
Rețineți că pirateria din zona Somaliei diferă de celelalte regiuni în două direcții principale. Pirații atacă nava, în principal, pentru a o captura încercând astfel să obțină o răscumpărare, dar și pentru jaf, însușindu-și bunuri, echipamente aflate la bord.

Pirații somalezi consideră actul de piraterie ca fiind o afacere și sunt de acord că vătămarea inutilă a echipajului este contraproductivă. Din acest motiv, nivelul violenței împotriva echipajelor este relativ scăzut comparativ cu alte regiuni.

Păstrați-vă calmul

Încercați să rămâneți calm. Armele pot fi folosite în timpul unui atac. De obicei, se urmărește intimidarea și nu violența reală. Dacă nava dvs. este piratată, o abordare calmă, cooperantă a piraților va contribui la reducerea nivelului de violență și a posibilelor accidente. Este important să nu îi provocați în niciun fel.

Acceptați

Dacă nava dvs. a fost piratată, acceptați că puteți fi reținut în captivitate pentru o perioadă lungă de timp. În mod obișnuit, perioadele de detenție variază între 6 și 12 săptămâni, dar pot dura și mai mult în funcție de negocieri. Asigurați-i pe pirați că nu veți fi un motiv de îngrijorare pentru ei. Încercați să mențineți, pe cât posibil, condiții bune de viață la bord. Încercați să vă creați rutine fizice și psihice firești, positive.

Cooperați atunci când e posibil

Fiți cooperanți la cererile piraților. Pe parcursul negocierilor, pirații pot face scenarii de violență sau acte de intimidare, pentru a-și întări cererile. Vă pot cere să prezentați fotografii sau să vă adunați pe punte pentru a fi mai bine văzuți. Acest lucru, de regulă, urmărește să dovedească că sunteți în viață și bine. Aceste acțiuni fac parte din procesul de negociere și nu trebuie să vă opuneți. Încercați să păstrați o atitudine mentală pozitivă.

Fiți pregătit

Pregătiți-vă familiile și rudele cu privire la pericolele care există. Veți provoca, inițial, supărări dar dacă discutați deschis aceste lucruri îi veți ajuta dacă nava dvs. este piratată. Puteți fi pus să vă contactați familia în timpul captivității. Vi se poate cere să spuneți că lucrurile stau mai rău decât în realitate, dar dacă aceste lucruri au fost discutate în avans, impactul asupra celor dragi va fi mai redus.

Evitați drogurile

Khat este un drog comun, folosit în regiunea Somaliei. Dacă pirații de la bordul vasului utilizează acest “medicament” sau altele, trebuie să evitați confruntările în timp ce aceștia se află sub influența unor astfel de substanțe. Nu ar trebui să fiți tentați să luați droguri în timpul captivității, cu excepția eventualelor tratamente medicale legitime.

Nu vă băgați

Nu vă implicați în litigiile sau în luptele dintre pirați. Încercați să vă păstrați cât mai departe de astfel de evenimente.