Cum pregătim trecerea prin zona controlată de pirați
Revista: Revista nr.2 (10)
Capitol: Piraterie
Pagina: 20-21
Autor: Aurel Stoica - Secretar general SLN
Cod articol: #10-14-144
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-10/20-21
Deși numărul atacurilor de piraterie de-a lungul coastelor Somaliei a scăzut, se înregistrează o creștere a incidentelor de piraterie de-a lungul coastei Africii de Vest. Acesta este un motiv bun pentru ca navigatorii să rămână extrem de prudenți atunci când nava lor traversează o zonă sensibilă.
Să enumerăm câteva lucruri pe care navigatorii trebuie să le facă înainte de a intra în zona afectată de piraterie / zonele cu risc ridicat.
■ Fiți informat cu privire la ultimele evenimente din zonele cu risc. Pe baza informațiilor de care dispuneți, efectuați o evaluare a riscului navei, estimând probabilitatea și consecințele posibile ale atacurilor piraterești. Comandantul navei trebuie să pregătească un plan de comunicare de urgență. El va include aici toate contactele de urgență și mesajele de transmis în caz de pericol.
■ Evaluarea și planul securității navei. Este obligația companiei / armatorului de a revizui periodic SSA și SSP în conformitate cu codul ISPS. Ofițerul de securitate al companiei (CSO) trebuie să încurajeze personalul navei să pună în aplicare SSP prin exerciții, cu mult înainte de intrarea navelor în zonele cu risc.
■ Luați măsurile necesare pentru siguranța echipajului. Asigurați-vă că sunt luate toate măsurile pentru a preveni îmbarcarea ilegală și accesul extern la zona de cazare a navei. Locația citadelei trebuie să fie stabilită astfel încât să fie ușor și rapid accesibilă pentru echipajul navei. De asemenea, trebuie să se acorde atenție asigurării că membrii echipajului nu sunt prinși în interior și că pot scăpa în alte situații de urgență, cum ar fi incendiile.
■ Verificați bordul navei. Pentru ușurință, pirații încearcă să urce la bordul navei folosind cel mai jos punct de deasupra liniei de plutire. Se spune că navele cu un bord liber de cel puțin 8 metri au șanse mai mari de a scăpa de pirați. Cu toate acestea, este de remarcat că un bord liber mare nu este de ajutor dacă nava are puncte de acces ușor pentru a urca pe navă. Trebuie acordate măsuri speciale de protecție acestor puncte de acces.
■ La traversarea zonei periculoase, mențineți viteza navei peste 18 noduri. Potrivit surselor, nu au existat rapoarte de atacuri asupra navelor care au păstrat viteza peste 18 noduri. Deci, asigurați-vă că toate motoarele funcționează corect, deoarece nava va trebui să tranziteze la viteză maximă prin zona cu risc. De asemenea, este important să țineți cont și de starea mării. Dacă starea mării este 3 și mai sus pirații operează mult mai greu.
■ Păstrați la îndemână armele non-letale de care dispuneți și asigurați-vă că acestea sunt funcționale. Membrii echipajului trebuie să știe cum să le opereze. O informație de data mai recentă este că unele țări au început să permită gărzi armate la bordul navelor pentru a ține pirații la distanță.
■ Verificați dacă toate pompele de incendiu funcționează corespunzător deoarece vor fi necesare în timpul atacurilor.
■ Înainte de a intra în zona cu risc, echipajul navei trebuie informat în mod corespunzător cu privire la pregătirile efectuate. Toți membrii personalului trebuie să-și cunoască îndatoririle și trebuie să fie familiarizați cu alarmele de piraterie și acțiunile de răspuns necesare. Membrii celulei de criză, persoana responsabilă dar și toți cei care pot ajuta nava în astfel de situații, trebuie cunoscuți de către comandantul navei.
■ Pregătirea și cunoașterea localizării citadelei, de către membrii echipajului. Este locul în care echipajul este în siguranță, care are echipamentul de comunicare adecvat și de unde se poate prelua comanda cârmei și a motorului principal. Baricadarea în interiorul citadelei se va face doar după ce s-a verificat prezența și s-a confirmat că toți membrii echipajului se află în citadelă. Dacă supravegherea video a punții de comandă și a intrării în citadelă sunt funcționale, acestea trebuie să poată fi urmărite din interiorul citadelei. Stabilirea procedurii prin care se poate opri motorul principal, comenzile motorului principal fiind preluate în citadelă. Stabilirea procedurii de preluare a guvernării navei de la postul local, respectiv din compartimentul cârmei. În citadelă trebuie asigurate provizii de apă și mâncare (conserve), hărți de navigație astfel încât ofițerii de punte să poată pune punctul pe hartă și să poată da comandă echipei care manevrează cârma de la postul local de comandă. Tot în citadelă se va sigura un loc amenajat pentru odihnă. Este necesară desemnarea unui ofițer senior care va fi responsabil cu prezența echipajului din citadelă. Acesta va raporta comandantului de două ori. De asemenea, va fi desemnat și un ofițer senior responsabil cu primirea raportului echipelor care au izolat punțile și au inspectat cabinele. Acesta va raporta comandantului.
■ Ușile și trapele care asigură accesul la citadelă și spațiile mașinilor trebuie să fie asigurate pentru a preveni accesul piraților. Nu ezitați să considerați orice măsuri suplimentare pentru securizarea ușilor și a trapelor. Înainte de a intra în zonele cu risc, trebuie stabilite și învățate procedurile de acces la spațiile de cazare, spațiile mașinilor, spațiile de depozitare și citadela. La punctele de intrare în citadelă trebuie să existe mijloace de stins incediu, gata pentru a fi folosite. Este important să se asigure diferite puncte de intrare în navă, deoarece practic nu este posibil să se închidă toate. Trebuie să se asigure că orice ieșire de urgență nu poate fi deschisă din exterior.
■ Utilizați bariere fizice, cum ar fi sârma ghimpată, gardul electrificat, orice fel de bariere de-a lungul bordului navei, pentru a împiedica / întârzia pirații să urce. Pregătiți mijloacele de protecție care pot împiedica sau încetini accesul piraților la bordul navei (lumina pe punte, tunuri de apă, instalațiile de incendiu, etc.). Acest lucru va asigura echipajului timpul necesar să se baricadeze în citadelă.
■ Verificați sistemul AIS al navei, radarul și alte echipamente importante de navigație și comunicații. De asemenea, trebuie verificate planul de securitate al navei și sistemul de alertă de securitate a navelor (SSAS).
■ Păstrați comunicarea ON. Este important ca toți membrii echipajului să păstreze o comunicare activă în întreaga lume. Toți cei implicați în planul de securitate, trebuie să posede stații radio. Se va folosi canalul VHF 16 (8) pe pod și în camera de siguranță (citadelă). Identificați informațiile de contact relevante care ar trebui să fie disponibile pe pod. Acestea ar putea include: MTO Dubai Hotline, compania proprie, MSC-HOA, CJTF-HOF, centre de salvare, alte nave comerciale și militare din apropiere.
■ Adunați în citadelă toate sculele și dispozitivele care pot fi folosite împotriva echipajului. De asemenea, toate buteliile de oxigen, acetilenă sau oxigen medical trebuie aduse în citadelă.
Punctele menționate mai sus reprezintă unele dintre cele mai importante lucruri care ar trebui verificate și pregătite înainte de intrarea navei în zona periculoasă.
Contacte importante:
Pentru a raporta incidentele de piraterie somaleză - contactați imediat:
UKMTO: Tel: +971 50 552 3215, Fax: +971 4 306 5710, Email: UKMTO@eim.ae
MSCHOA: Tel: +44 (0) 1923 958547, +44 (0) 1923 958700
Fax: +44 (0) 1923 958520, Email: postmaster@mschoa.org
NATO: Tel: +44 (0) 1923 956574, Fax: +44 (0) 1923 956575. Email: info@shipping.nato.int
MARLO (Biroul de legătură maritim din Bahrain)
MARLO (24 de ore): Tel: +973 1785 3925,
Tel: +973 3940 1395
IMB RPC: Tel: +60 3 2031 0014, Fax: +60 3 2078 5769, Email: piracy@icc-ccs.org / imbkl@icc-ccs.org
Pentru a raporta incidente de piraterie și jaf armat care apar oriunde în lume, vă rugăm să contactați Centrul de raportare a pirateriei IMB: Tel: +60 3 2078 5763 Fax: + 60 3 2078 5769, E-mail: imbkl@icc-ccs.org / piracy@icc-ccs.org
Centrul de 24 de ore anti-piraterie HELPLINE este:
+ 60 3 2031 0014.