Asigurarea familiei
Revista: Revista nr.1 (1)
Capitol: Sănătate și siguranță
Pagina: 11
Autor: Valentin Dumitru - Redactor șef adjunct revista Cap Compas
Cod articol: #1-8-7
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-1/11
Un motiv al orientării tinerilor către marină, era romantismul ce caracteriza odată această meserie. Totuși, în zilele noastre, sunt din ce în ce mai puține momente potrivite să te gândești la sufletul tău și la romantism. În epoca globalizării, marina, în speță marina comercială, a devenit, în modul cel mai direct, sistemul circulator, liantul planetei și, în consecință, un sector de activitate din ce în ce mai încărcat, mai bine definit, guvernat de legi și cutume clare. Toată această organizare face ca latura romantică să pălească în fața celeilalte laturi, de altfel foarte importantă: eficiența economică.
Această valență importantă în toate timpurile, dar care capătă reprezentări noi în zilele noastre, conduce inevitabil către scopul principal, acela de a câștiga bani. Astfel, armatorii, agenții de crewing, operatorii portuari și mulți alții, încep să urmărească, ca parametru fundamental, nivelul câștigurilor obținute pe baza acestei industrii. Acesta este motivul care a generat un nou status-quo și în rândul marinarilor: avantajul material, definit prin salariile superioare celor de la uscat și mirajul astfel creat în imaginația adolescenților care tocmai își crează un drum în viață.
Cu alte cuvinte, tinerii speră că odată cu îmbarcarea își vor rezolva toate problemele financiare cu care s-au confruntat în trecut. Probabil acesta este principalul motiv datorită căruia se lasă ușor încântați de numărul zero-urilor din cifra salarială, uitând de alte aspecte colaterale care ulterior se dovedesc a fi cel puțin la fel de importante. În aceast sens, Sindicatul Liber al Navigatorilor enumeră doar o listă scurtă a problemelor privind conditiile de muncă și viață la bord: neplata salariilor, contractele de muncă neconforme cu normele existente, îngrijirea medicală defectuoasă, drepturile navigatorilor ştirbite, încălcate şi chiar neacordate, riscul de piraterie, accidentele de muncă, îmbolnăvirile, uneori chiar presiuni psihice în lucrul cu alte naţionalităţi și nu numai. În final, din păcate, în multe situații se ajunge la probleme greu de rezolvat, mai ales atunci când lupți de unul singur.
Din acest motiv, ITF încearcă în mod permanent să asiste marinarii din întreaga lume în relația lor cu celelalte verigi specifice care definesc această industrie. Toate acestea sunt probleme deja cunoscute și astfel, printr-o bună organizare, ele pot fi prevenite. O piesă esențială este contractul de angajare definit de către specialiștii în drept internațional ai ITF, care definește cadrul minim necesar desfășurării unei activități civilizate și recompensarea corectă a muncii salariaților la bordul navelor, aspect despre care vom mai vorbi.
Una dintre prevederile foarte importante ale contractului ITF dar despre care, probabil datorită unei false pudori, nu prea se discută este cea referitoare la sprijinirea familiilor de marinari in cazul nedorit al decesului la bord. Pe scurt, ITF, prin intermediul contractelor colective de muncă semnate, asigură familiilor compensații de până la 102.300 USD la care se adaugă încă 20.400 USD pentru fiecare minor aflat în îngrijirea persoanei decedate, in limita a maxim 4 copii cu vârsta pâna la 18 ani (valabil 2017). Evident, acesta nu este un mod de a evalua viața persoanei decedate. Este doar un ajutor care, pe lângă altele, vine să ajute familia rămasă în urmă, să suporte mai ușor perioada „post șoc” prin care este obligată să treacă.
Cum să beneficiați de un astfel de contract? În primul rând, aderarea la o organizație puternică, afiliata ITF, vă dă posibilitatea prin reprezentativitate a negocierii acestor contracte. Solidaritatea și organizarea navigatorilor a avut, are și va avea întotdeauna efecte benefice.
Deveniți membru ITF! Calitatea de membru ITF se poate dobândi numai prin aderarea la o organizație națională afiliată ITF pe domeniul maritim, respectiv în România, membru SLN. În felul acesta, reprezentanții ITF vor negocia cu angajatorii clauzele contractuale pentru dumneavoastră plecând de la un pachet minim definit de CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ PENTRU ANGAJAREA NAVIGATORILOR ROMÂNI PE NAVE SUB PAVILION ROMÂN ȘI STRĂIN, cu respectarea normelor legale internaționale. Practic, devenind membru al SLN obțineți statutul de membru al celei mai puternice organizații sindicale de profil, la nivel internațional.
Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon +40 241 618587 / 601282 sau prin email, folosind adresa sln@sln.org.ro. De asemenea, ne puteți vizita oricând la sediul SLN din incinta Portului Constanța.