Sindicatul Liber al Navigatorilor din România


Revista: Revista nr.1 (1)
Capitol: SLN
Pagina: 9
Autor: Adrian Mihălcioiu - Președinte SLN

Cod articol: #1-1-5
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-1/09

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN), a luat ființă, în urma unei adunări spontane a navigatorilor din portul Constanța, în decembrie 1989 și s-a înregistrat cu personalitate juridică la 1 ianuarie 1990, fiind astfel primul sindicat apărut în județul Constanța.

Încă de la inființare, a fost sindicatul reprezentativ al unor structuri puternice ca: IEFM Navrom Constanța și, mai apoi, CNM Romline SA Constanța și CNM Petromin SA Constanța.

Cu timpul, a devenit reprezentativ și pentru o serie de mari companii cu management privat românesc și străin.

În anul 1991, SLN s-a afiliat la Federația Internaționala a Transportatorilor – ITF, cu sediul la Londra, obținând recunoaștere internațională.

În 1996, SLN împreună cu ITF, au înființat Inspectoratul ITF din România iar, în anul 1999, SLN a înființat Fundația pentru Protecția Marinarilor de Pretutindeni, creând astfel servicii pentru marinarii străini care poposesc în porturile românești.

În memoria navigatorilor căzuți la datorie sau dispăruți pe mare, SLN a contribuit decisiv la ctitorirea Catedralei Navigatorilor, din cartierul constănțean Km 5, aceasta fiind prima biserică începută și terminata după anul 1990. De asemenea, SLN a contribuit la realizarea Monumentului Marinarilor, amplasat pe faleza Constanței, în zona Cazinoului.

În prezent, Sindicatul Liber al Navigatorilor are peste 6000 de membri înregistrați, majoritatea lucrand pe nave acoperite de contracte semnate de sindicat direct sau in cooperare cu sindicatele din tarile de nationalitate a armatorilor.

SLN este membru al Comitetului Maritim Național Tripartit și membru în Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Transporturilor Europene de la Brusseles dar și membru fondator al Federației Europene a Transportatorilor – ETF și membru fondator al Convenției Sindicale Naționale a Transporturilor din România – CSNTR.

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) este semnatar al Contractului Colectiv de Muncă Național pentru domeniul Navigației Maritime din România și are aprobat și înregistrat Contractul Colectiv de Muncă „ROMANIAN ITF TCC”.

Totodată avem semnate Contracte de Muncă cu peste 8 companii de navigație dintre cele mai mari la nivel mondial cu peste 135 de societati inregistrate individual.

SLN este continuatorul Organizației Marinarilor din SMR care a funcționat în perioada interbelică, luând ființă odată cu mișcările muncitorești din portul Constanța, din anii 1929 și 1930.

Anul 2014 a fost anul reorganizării mişcării sindicale din flota mondială. Federaţia Internaţională a Transportatorilor (ITF) şi sindicatele navigatorilor din întreaga lume şi-au propus să se implice mai mult în satisfacerea trebuinţelor navigatorilor, să-i sprijine mai eficient atunci când întâmpină dificultăţi. Începând din acest an, sindicatele oferă navigatorilor pachete standard de servicii, în baza unui card de membru ITF. Din acest moment, orice membru SLN a intrat sau poate intra în posesia cardului de membru ITF. Astfel, oriunde s-ar afla, pe orice meridiane ale lumii, navigatorii pot demonstra cu ajutorul cardurilor că sunt membri ai unor sindicate afiliate Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor. În baza acestora, în orice port ar ancora, marinarii beneficiază de sprijinul inspectorilor ITF şi al sindicatelor naţionale ale marinarilor. Membrii de sindicat vor primi asistenţă juridică în caz de abandon, de neplată a salariilor, de accidente de muncă, de încălcare a prevederilor contractuale şi altele. Cardurile asigură accesul posesorilor la baza de informaţii a SLN şi ITF.

Federaţia Internaţională a Transportatorilor (ITF) pune la dispoziţia navigatorilor membri de sindicat o serie de aplicaţii gratuite, în format on-line. Cu ajutorul lor, marinarii aflaţi pe mare sau care urmează să se îmbarce pot obţine informaţii despre nava lor: dacă aceasta are sau nu un contract ITF sau alt tip de contract colectiv de muncă, precum şi date privind rezultatele controalelor ITF la bordul navei (www.itfseafarers.org).

O altă categorie de aplicaţii îi ajută pe navigatori să găsească cel mai apropiat sindicat sau inspector ITF, care să le acorde asistenţă. Pe baza cardului, marinarii au acces în reţeaua internaţională a Seamen's Cluburilor, unde beneficiază de o serie de servicii gratuite.

Cardurile îi ajută pe marinari să obţină servicii juridice la tarife mai mici, apelând la reţeaua internaţională de avocaţi înfiinţată de Asociaţia Seafarers' Rights International. Se ştie că, în activitatea lor, navigatorii sunt puşi deseori în situaţia de a apela la sfatul unui avocat, pentru a-şi apăra drepturile. Găsirea unui profesionist, care are cunoştinţe privind drepturile navigatorilor este dificilă şi frustrantă, mai ales când cel în cauză se gândeşte la costuri. Seafarers' Rights International nu recomandă un avocat sau altul, ci oferă accesul la o listă de avocaţi profesionişti, care s-au angajat să respecte principiile Cartei instituită de aceasta.

Pe viitor, navigatorii membri de sindicat vor primi mai multe servicii. De exemplu, ne gândim să organizăm cursuri de limba engleză, training-uri sindicale, programe educaţionale pentru navigatori, în cadrul cărora vor fi prezentate: drepturile marinarilor, contractele colective de muncă, prevederile MLC-2006 și, nu în ultimul rând, în viitor, contractele colective vor putea fi negociate multinaţional. Spre exemplu, dacă pe o navă a unui armator din Franţa se află atât francezi, cât şi români, sindicatul francez va invita reprezentantul SLN să participe la negociere. Acest mod de negociere se practică, deja, în cazul navelor norvegiene.

Cu cât mai mulți navigatori își vor cunoaște propriile drepturi, cum și unde să apeleze în cazul în care acestea sunt încalcate, cu atât mai puține vor fi problemele întâlnite pe mare de fiecare dintre voi.