Bine ați venit!


Revista: Revista nr.1 (1)
Capitol: Editorial
Pagina: 3
Autor: Adrian Mihălcioiu - Președinte SLN

Cod articol: #1-9-1
Link: http://revistacapcompas.ro/reader/revista-nr-1/03

De-a lungul ultimelor decenii, societatea a intrat într-o rapidă spirală a schimbării, prevestită corect în analizele sale de către cunoscutul scriitor și futurolog Alvin Toffler.

Astfel, ne aflăm în prezent în zona celui de-Al Treilea Val. Pe scurt, dacă Al Doilea Val a creat o societate de masă, Al Treilea Val ne demasifică, lăsând loc unui nivel superior de diversitate și complexitate. Apare, astfel, un fenomen deja bine cunoscut de toată lumea - destrămarea consensului. Acest fenomen se face simțit prin faptul că deși societatea noastră se bazează în general pe principiul majorității, din ce în ce mai multe structuri de conducere sunt minoritare, bazate pe coaliții flotante și precare. Pe de altă parte, diversitatea electoratului este atât de mare încât reprezentanții aleși nu mai reușesc să fie mandatarii unui consens. Ei nu mai pot reprezenta voința generală, pentru simplul motiv că așa ceva nu mai există. Ca urmare firească, deja vizibilă, observăm că democrația reprezentativă este deja pusă sub semnul întrebării.

Una dintre reacțiile-răspuns ale societății este dezvoltarea rețelelor de socializare, generată de nevoia oamenilor de a-și exprima rapid punctele de vedere, de a li se crea sentimentul că sunt ascultați și chiar simpatizați. Rețelele de socializare reprezintă o formă facilă de comunicare si dialog, o posibilitate rapidă de exprimare utilizabilă fără prea multe protocoale. Dar, să nu le idealizăm! De multe ori mesajele lansate în zona virtuală sunt anonime. Această modalitate de luptă e folosită ca regulă de către mișcarea Anonymous, direcționată împotriva autorității, încă din 2003. Anonimatul are o latură pozitivă prin eliminarea, măcar parțială, a inhibițiilor de tot felul (în principal a fricii de repercusiuni) dar și o latură negativă datorată faptului că, în general, lipsește asumarea semnalelor, a solicitărilor. Lipsa asumării, într-o lume demasificată, face aproape imposibilă obținerea rezultatelor dorite, câștigarea luptei.

Transportatorii nu fac excepție. Marinarii nu fac excepție. Pe același principiu, structurile sindicale, profesionale, similar guvernelor, încep să-și piardă din reprezentativitate. Când 3 milioane de oameni au o părere și alți 2 milioane au o altă părere, ce poți face pentru a-i reprezenta pe toți, așa cum în mod îndreptățit așteaptă?

Ca urmare, devine importantă îmbunătățirea dialogului, cu speranța că o comunicare mai bună, mai inteligibilă, va încetini - pe cât posibil - destrămarea socială caracteristică secolului XXI.

A trecut ceva timp de când cineva, pe Facebook, își exprima o nemulțumire justificată. Acesta, reclama faptul că înscrierea într-un sindicat (S.L.N.) nu îi asigură sentimentul dorit de apartenență la o organizație profesională. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este ÎN CE MASURĂ ORGANIZAȚIA SINDICALĂ POATE FI ȘI ORGANIZAȚIA PROFESIONALĂ DORITĂ? Cum? E de gândit, de analizat și, probabil, de acționat!

Având în vedere toate acestea, considerăm că, prin revista noastră, comunicarea poate înlătura barierele pentru dezvoltarea unui dialog în beneficiul vostru, al navigatorilor. Astfel, ne dorim să asigurăm un climat corect de discuție între membrii de sindicat și nu numai. Dorim să oferim o informare continuă, dar și o analiză pertinentă asupra evenimentelor. Sperăm de asemenea, să reușim să ne convingem cititorii la o participare activă prin răspunsurile, comentariile și chiar articolele lor. Ne dorim ca toate observațiile să devină subiecte de conversație între cititori, împreună cu redactorii noștri și, de ce nu, la finalul oricărei discuții să reușim împreună să tragem concluziile, materializate prin decizii definitive și obiective necesare de îndeplinit în viitor.

Cunoscând faptul că trecutul este prolog până la momentul prezent, întrucât până în prezent nu avem o astfel de bază scrisă, ne propunem ca în fiecare revistă să prezentăm și informații mai vechi dar care au rămas actuale. De multe ori roata a fost deja inventată!

Astfel, încă de la început, suntem deschiși să ascultăm opiniile cititorilor noștri, să facem toate modificările posibile (uneori chiar necesare) pentru a ne atinge scopul comun, crearea unei echipe cu obiective comune într-un mediu pozitiv si constructiv.

Cu alte cuvinte,

CAP COMPAS SPRE O MAI BUNĂ ÎNȚELEGERE!