Cap compas

ISSN 2559-1053

Revista nr. 3(3), Pagina 3

Cod: 3-9-30


Editorial

Ziua Marinei Române 2017

Costică Stici, Vicepreședinte SLN

Like
Unlike
+650

Sub titlul „Vara la Constanța”, săptămânalul „L'Indépendance Roumaine” anunța în anul 1881 că sâmbătă, 15 august, după căderea nopții, au avut loc evenimente deosebite. În fapt, Nicolae Macri, căpitanul portului Constanța a organizat un spectacol extraordinar.

Câțiva ani mai târziu, în ziua de 16 august 1898, în Constanța au avut loc regate. Manifestările nautice includeau concursuri de bărci cu vele și cu rame, concursuri de înot și alte jocuri marinărești: goana după rațe și scufundători, meci de cocagne, curse umoristice, acestea fiind dotate și cu numeroase premii.

Deși Marina Militară a mai sărbătorit Ziua Marinei și până atunci, totuși, prima asociere între numele Sfintei Fecioare și Sfânta Ocrotitoare a Marinarilor Români, a fost făcută de către Cristea Georgescu care, în 1902, aducea la cunoștința primarilor din toată țara că la data de 15 august vor avea loc, la Constanța, serbări cu un caracter deosebit: „Cu ocazia zilei de 15 august – Sfânta Maria, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanței și pe uscat niște serbări demne de văzut, precum regate, alergări, serate venețiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, descoperirea Americii, naufragiul Meduzei, corabia Argonauților și altele”.

Ziua Marinei din anul 1902 a reprezentat o zi cu adevărat grandioasă. La evenimente au participat Maiestatea Sa Regele Carol I și Regina Elisabeta, Principele Ferdinand și membrii marcanți ai Guvernului. Navele și echipamentele străluceau iar pe chipurile marinarilor se putea citi mândria de fi parte a Marinei Regale Române. Serbările au fost deschise cu un Te Deum rostit la slujba oficiată la bordul Crucișătorului „Elisabeta”, în prezența Ministrului de Război, Dimitrie Sturdza.

De la această consemnare a început să se vorbească despre ziua de 15 august ca despre o sărbătoare a marinarilor iar despre Fecioara Maria ca despre Patroana Marinei.

Scriitorul Radu Tudoran, autorul romanului „Toate pânzele sus” prezintă atmosfera de la Ziua Marinei, din anul 1926:

„Din câte serbări văzusem până atunci și din câte am văzut pe urmă, în întreaga mea tinerețe, nici una n-a egalat în strălucire și nu mi-a înfierbântat mai tare imaginația, decât serbările de Ziua Marinei, fiindcă nici una nu putea să aibă un decor de asemenea întindere și cu atâta putere de sugestie cum este marea. Era mirific.”

Prima oficializare a Zilei Marinei, la nivel guvernamental, a fost realizată printr-un decret din 1931, prin care Carol al II-lea stabilea că Marina își va serba ziua la data de 15 august. Sfânta Maria era recunoscută oficial drept ocrotitoarea marinei iar serbările de Ziua Marinei căpătau o importanță din ce în ce mai mare în viața orașului și a țării.

În anii războiului, organizarea sărbătorilor marinărești a fost preluată de către Liga Navală Română. Printr-o adresă din 1941, Secretariatul Ligii transmitea tuturor prefecturilor:

„În fiecare an Liga Navală Română a păstrat tradiția ca Patronul Marinei, Sfânta Maria, să aibă loc, cu un fast deosebit, în toate localitățile din țară.”

Între anii 1949 - 1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie). După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat în prima duminică a lunii August iar, după 1960, manifestările au dobândit accente propagandistice. Semnificația creștină a sărbătorii a fost înlocuită cu una mitologică, prin participarea zeului Neptun (Poseidon) în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești. Începând cu anul 1970, la Constanța s-au organizat „Serbările Mării”, care durau două săptămâni și se încheiau cu Ziua Marinei.

Din 1990, s-a revenit la tradiția de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 August. Organizația Marinarilor din Societatea Maritimă Română, organism reprezentativ al marinarilor, înființat în anul 1930, și Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN), continuator, după 1989, al organizației interbelice, au participat an de an impreuna cu Statul Major al Fortelor Navale Romane, cu Administratia Porturilor Maritime si cu Primaria orasului Constanta la organizarea serbărilor de Ziua Marinei. Acest fapt ne îndreptățește să urăm tuturor marinarilor:

La mulți ani!
și
CAP COMPAS SPRE O MAI BUNĂ ÎNȚELEGERE!


<strong>Costică Stici,</strong> Vicepreședinte SLN

Costică Stici, Vicepreședinte SLN

Like
Unlike
+650