Cap compas

ISSN 2559-1053

Revista nr. 1(9), Pagina NP

Cod: 9-26-119


NLP

Unde sunt eu în viața mea?

Cami Mihaiu, Trainer NLP

Like
Unlike
+513

"Orice te oprește din a obține ceea ce-ți dorești este o scuză."

Săptămana asta a venit la mine, pentru coaching, un client nou și, printre altele, îmi spunea că e deprimat, că vrea să-și dea demisia, pentru că s-a săturat, că vrea altceva, dar că nu se poate hotărî. Îmi povestea, aproape cu pasiune, despre rutina lui zilnică și mi-am adus aminte de o poveste pe care am auzit-o la un prieten, acum mulți ani în urmă, și care era cam așa: „În fiecare dimineață, unchiul meu se trezește de dimineață, își bea cafeaua, se duce la seviciu, muncește opt ore, în drum spre casă cumpără o pâine cu care vine acasă, o rupe în patru, o împarte, se-așează la masă unde toata lumea mănancă și se culcă… A doua zi, unchiul meu se trezește de dimineață, își bea cafeaua, se duce la serviciu…”, și repeta povestea asta de vreo patru-cinci ori până când toată lumea care asculta, dadea semne de nerăbdare și la sfârșit întreba, „V-ați plictisit? Dar unchiul meu…” Și dacă stăm bine să ne gândim asta este povestea majorității oamenilor cu care dacă te întalnești și-i întrebi „ce mai faci?”, îți raspund la fel, „serviciu, acasă, nimic deosebit”, timp de patruzeci de ani, și mai bine. Pe urmă se pensionează și în loc de serviciu se duc la piață. Și gata.

Dar să mă întorc la clientul meu. L-am întrebat ce vrea să facă în loc de ceea ce face acum, ce i-ar plăcea să facă. Mi-a răspuns, la fel ca mulți alții atunci când îi întreb, „nu știu, habar n-am”, sau și mai și, „nu m-am gândit la asta”. Adică, știe că nu mai vrea ce face acum, dar nu știe ce vrea. Atunci de unde știe că nu mai vrea să facă ce face acum? Merg mai departe și-l întreb, „vrei să te faci controlor la ITB?”. „Nu”, zice, și scutură hotarât din cap ca sa sublinieze. „Atunci poate vrei să stai pur și simplu cu caisele la neon…”, zic, gândindu-mă ca poate vrea omul o pauză… „Nu, nu, nu…” zice el, ” că nu suport să stau degeaba”. De unde știi, dacă nu știi ce vrei? Dacă n-ai termen de comparație cum știi că nu vrei ceva?

Fiind client nou, încă nu avea idee ce se întâmplă când cineva îmi spune „nu știu” și se referă la un proces care are loc, sau ar trebui să aibă loc, în mintea lui. Când cineva îmi spune că nu știe ce se întâmplă în propria minte atunci știu că am în față o nouă provocare și o nouă persoană care nu prea își bate capul cu ce gândește. Mulți dintre oamenii care ajung la mine, au impresia că am o baghetă magică și că o să le spun ce să facă, și viața lor o să se schimbe chiar de mâine, dacă se poate, pentru că de-acum au piatra filosofală, fără să știe că rețeta fericirii e chiar în mintea lor, și eu nu fac decât să le arăt unde o țin ei înșiși ascunsă. Atunci când cineva spune „nu știu ce e în mintea mea”, e semn că îi e lene sau frică să gandească, pentru că e mult mai simplu să stai în ciorbița calduță pe care o cunoști deja, decât să îți folosești instalația de gândit și, Doamne ferește…, să ți se întâmple ceva bun în viață.

Dacă ne-aducem bine aminte, „viața începe dincolo de zona de confort!”. Pentru unii, asta sună ca o abstracțiune, cum zicea profesorul meu de matematică. Adică cum?! Să ies din tipare?! Adică să mă duc într-un loc din viața mea pe care nu-l cunosc?! Deloc?! Păi, știi tu ce frică îmi e mie de necunoscut?

DA, știu! Tuturor ne e, numai că pentru unii curiozitatea e mai mare decât frica. Dorința de altceva e mai mare decât teama că s-ar putea întampla ceva neplăcut. Pentru unii libertatea e mai importantă decât disconfortul la care se expun. Pentru unii, a trăi înseamnă mult mai mult decât cei 40 de ani de mers la slujbă, fără nici o fărâmă de tragere de inimă, și pe urmă, înca nu știu câți ani de mers la piață, sau la doctor, cu banii drămuiți fără să-ți permiți un kilogram de căpșuni pentru că ieși grav din buget și la sfârșitul lunii nu-ți mai ajung banii până vine poștașul cu pensia.

Știu ca vreți mult mai mult decât asta voi cei care citiți acest articol, pentru că de-aia sunteți aici, ca să știți, ca să aflați cum să aveți o altfel de viață. Dar asta nu e suficient. E nevoie să începi să gândești, să începi să-ți pui întrebări și fă-ți o favoare, fii profund sincer cu tine însuți când răspunzi! E adevărat că poți descoperi lucruri înauntrul tău care să nu-ți convină și care să nu-ți facă nici o plăcere, sau care te sperie ca naiba, dar odată ce le-ai conștientizat și le aduci la suprafață știi și cum să le rezolvi. Praful pe care l-ai tot ascuns sub covor nu pleacă nicăieri dacă nu dai covorul la o parte într-o bună zi și-l mături, și speli locul până când e curat.

Te și aud, „și cum să fac asta, că dacă știam o făceam până acum”. Pune-ți întrebări pe care nu ți le-ai mai pus până acum, fie pentru că nu ți-ai bătut capul să ți le pui până acum, fie pentru că ți-a fost frică de ce-ai putea descoperi. Întreabă-te, ce te oprește să trăiești în momentul ăsta viața pe care ți-o dorești? Și nu veni cu răspunsul de doi lei, „că n-am destui bani pentru asta”, pentru că banii se fac. Dacă-ți pui mintea la contribuție și osul la muncă, banii se fac. Ce te oprește să-i faci?

Întreabă-te, de ce anume ți-e frică undeva la nivel foarte profund înăuntrul sufletului și minții tale pentru că frica e cea care, de obicei, sufocă acțiunea, care te oprește din a face ceea ce-ți dorești și uneori, dacă e suficient de puternică te oprește și să-ți mai dorești. Gândește-te la ce ești dispus să schimbi, pentru că schimbarea te face să devii persoana care îndeplinește ceea ce-și propune, care realizează obiective. care are succes. Gândește-te la ceea ce nu ești dispus să schimbi ÎNCĂ și o să știi și cât timp o să-ți ia ca să ajungi acolo unde vrei. Notează toate răspunsurile

Întreabă-te, ce nu ești dispus să recunoști, sau să admiți încă, cu voce tare? Definește problema în câteva cuvinte, fă un rezumat, așa sincer, față-n față cu tine însuți. Lasă scuzele deoparte pentru că scuzele sunt cele care țin covorul pe loc. Scrie pe o foaie de hârtie. Ajută mult la perspectivă atunci când scrii. Pe urmă concentrează rezumatul pe care l-ai făcut într-o singură frază și scrie fraza pe aceeași pagină și la sfârșit redu fraza la un singur cuvânt și o să știi ce te ține pe loc. Și-atunci când știi, nu mai ai nevoie decât de voința de a decide să rezolvi problema.

Și mai ales întreabă-te dacă viața aia altfel e CU ADEVĂRAT importantă pentru tine pentru că de răspunsul la întrebarea asta depinde ce o să faci sau dacă o să faci ceva. Dacă nu te gândești la asta mai mereu, dacă nu simți că dacă rămâi în confortul „traiului cotidian” te sufoci, daca nu auzi în mintea ta chemarea către altceva decât rutina zilnică și mai ales dacă nu te vezi în alt loc decât în ăla în care ești acum atunci toate astea, e posibil să nu aibă sens și să rămâna la statutul de abstracțiuni.

Dar dacă e important să devii altcineva, lucrul pe care e nevoie să-l faci este să știi exact UNDE vrei să ajungi, CINE vrei să devii?. Dacă nu-ți definești foarte precis destinația riști să te pierzi pe drum și să nici nu știi măcar că te-ai pierdut.

Drumul ideal către o destinație este linia dreaptă, dar dacă vrei să ajungi suficient de departe, știm cu toții că nu se intâmplă așa. Gândește-te cum ar fi dacă te-ai urca în mașină și ai porni la drum fără să știi exact unde vrei să te duci. E posibil să ajungi într-un loc, care să ți se pară mișto, dar când ajungi să te stabilești acolo constați că nu e deloc ceea ce-ți trebuie. Și pe urmă pleci din nou la drum și te pierzi în altă parte care poate să pară interesantă și care după o vreme să se dovedească a fi un alt loc nasol și toate astea pentru că de fapt nu îți faci un pic de timp să te gândești la ce-ți dorești cu adevărat și-ți duci viața plutind în derivă între un loc sau altul fără să știi ce vrei cu adevărat.
În momentul în care știi exact destinația, chiar dacă te oprești pe drum sau o iei pe un drum lateral știi că nu ești înca unde ți-ai propus să fii și faci tot ce depinde de tine să ajungi acolo unde vrei.

Viața nu e un sac în care am fost aruncați cu toții de-a valma și în care trebuie să supraviețuim indiferent de cine scutură sacul. Viața este un miracol, care ne-a fost daruit împreună cu libertatea de a decide cum vrem să o trăim. Depinde de tine cum folosești această libertate. Știi deja unde vrei să ajungi? Cum arată destinația ta? Tu pe unde ești în viața ta?


<strong>Cami Mihaiu,</strong> Trainer NLP

Cami Mihaiu, Trainer NLP

Like
Unlike
+513