Cap compas

ISSN 2559-1053

Revista nr. 3(7), Pagina 6-7

Cod: 7-4-89


ISWAN

Interviu cu un marinar obișnuit

Amy Liebthal, ISWAN

Like
Unlike
+998

Să-l întâlnim pe Ricardo Javier Finol Soto! Ricardo este un marinar obișnuit din Venezuela, în primul său an ca navigator, și studiază pentru un masterat în timpul liber. Echipajul său a devenit ca familia sa și îi învață limba engleză la bord. Am vorbit cu Ricardo despre viața ca navigator.


Care sunt sarcinile tale la bord și ce implică acestea?

De fapt, sunt un simplu marinar și profesor de engleză! Dar, eu mai sunt un avocat cu diplomă în drept maritim și un student în domeniul maritim. Rutina mea la bord este predarea limbii engleze prietenilor mei din Venezuela, deoarece engleza, conform IMO, este limba maritimă internațională. Pe lângă asta, lucrez la întreținerea vasului.


Cât timp durează un voiaj tipic și cât timp petreceți acasă între călătorii?

În mod normal, 2 sau 3 luni (60-90 de zile) reprezintă o călătorie tipică. Aproximativ 1 sau 2 luni (30 - 60 de zile), petrec cu cei de acasă.


De cât timp lucrezi ca navigator?

De numai 9 luni. Sunt tânăr! Am doar 23 de ani.


Ce te-a făcut să iei decizia de a deveni navigator?

În primul rând, bunicul și tatăl meu sunt comercianți maritimi. Acesta a fost motivul principal, dar Venezuela, prima mea țară, este o țară maritimă. Pe de altă parte, chiar și locul unde m-am născut, Maracaibo, are un lac mare cu o mulțime de petrol, așa că locuiesc într-un oraș maritim. Aceste motive mă invită să susțin marinăria. Și vreau, vreau să continui să studiez și, bineînțeles, să navighez.


Ce îți place cel mai mult să lucrezi pe mare?

În primul rând, tăcerea, pacea găsită când înțelegi marea. Alt lucru este că lucrezi într-un grup care este familia ta maritimă și consider că echipajul este o familie pe care încă nu o cunosc.


Ce crezi că e cel mai provocator?

Să rămâi la bord luni de zile. Pentru că trebuie să-ți petreci timpul, să faci lucruri diferite, să schimbi rutinele, etc.


Ce îți place să faci în timpul liber la bord?

Ei bine, eu studiez pentru un masterat în Management, astfel încât profit de timpul meu liber pentru a învăța. De asemenea, mă mai duc la sala de sport iar dacă găsesc o chitară pot cânta sau pot citi articole sau știri.


Care a fost cea mai mare realizare pe mare?

Am rămas la bord timp de 110 zile și mi-am sărbătorit aici ziua mea de naștere, Crăciunul, Anul Nou și alte date speciale.


Ce sfat i-ai da unui marinar care urmează să se angajeze în prima călătorie?

Navigatorii sunt o familie. Marea este un loc pentru a crește ca tată, ca fiu, ca soț, este o oportunitate de a ne demonstra forțele.


Ai altceva ce ai dori să împărtășești despre viața pe mare?

Astăzi viața pe mare este diferită. Avem acces la internet, astfel încât putem arăta experiențele noastre la bord și putem comenta despre acestea. Fiind navigator poți vizita diferite țări, insule. Poți avea prieteni din diferite țări.


<strong>Amy Liebthal,</strong> ISWAN

Amy Liebthal, ISWAN

Like
Unlike
+998