Cap compas

ISSN 2559-1053

Revista nr. 1(5), Pagina 12-13

Cod: 5-8-66


Sănătate și siguranță

Evoluția uneia dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală

Alice Maria Pătru, Medic specialist medicină de familie, Clinica AIS

Like
Unlike
+804

Chiar dacă destul de mulți adoptă încă ideea „mie nu mi se poate întâmpla”, o viață activă precum și cea a marinarilor și, uneori, dezorganizată, care presupune parteneri sexuali multipli sau aleși la întâmplare, poate genera și o latură neplăcută, bolile cu transmitere sexuală sau BTS. Una dintre ele este gonoreea. Aceasta, este o boală infecțioasă produsă de o bacterie numită Neisseria gonorrheae, afectând predominant mucoasa urogenitală. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Incidența este de trei ori mai mare la bărbați, față de femei. Căile de contaminare sunt: contactul sexual sau în cazuri excepționale lenjeria murdară. Incubația medie a bolii este de 2 până la 5 zile și poate varia de la 1 la 14 zile.

Neisseria gonorrhoeae (gonococul) este un diplococ gram negativ, aplatizat și aerob. Gonococii pot fi clasificați după morfologia coloniilor din cultură în patru tipuri. Primele două sunt virulente și produc colonii aspre, iar celelalte sunt nevirulente și produc colonii netede.

Considerată acum câteva sute de ani boala marinarilor și a soldaților, gonoreea a început să fie tratată foarte ușor după descoperirea penicilinei. În cazul acestei infecții, primele simptome apar la 2 - 3 zile de la contactul sexual: secreții abundente galben - verzui, senzații de usturime și arsuri, mucoasă congestionată, roșie, umflarea uretrei, etc. Este cauzată de gonococ și se transmite prin orice tip de contact sexual vaginal, anal sau oral. Dacă infecția e transmisă prin sex oral apar dureri în gât, cu secreții și usturimi foarte intense. Aceste simptome pot dispărea după 8 săptămâni - dar dispariția nu marchează sfârșitul bolii, ci cronicizarea ei. Semnele, simptomele și complicațiile gonoreei sunt diferite la femeie față de bărbat. La bărbați, infecția gonocică inițială afectează primar uretra și, mai târziu, organele genitale, generând în timp sterilitate și cicatrici ale penisului, cu dificultăți permanente la urinat.

Gonoreea rectală apare primar la homosexuali. Uretrita gonococică poate fi anterioară sau posterioară. Cu excepția homosexualilor, rectul este rareori infectat primar. Gonoreea rectală apare după contact sexual anal (este o excepție la bărbații heterosexuali) sau, la femei, ca o complicație a gonoreei organelor genitale. Se manifestă prin secreție și sângerări rectale, însoțite de dureri și tenesme. La examenul obiectiv mucoasa poate fi normală sau eritemato-edematoasă, ușor sângerândă la atingere cu depozite purulente. De regulă, se vindecă spontan. Diagnosticul este frecvent omis datorită simptomatologiei discrete. Poate determina infecții ale organelor sexuale și este o sursă de intercontaminare.

Boala are o frecvență mai mare in țările în curs de dezvoltare, prezentând un risc mare de contaminare și este a doua cea mai comună infecţie cu transmitere sexuală, după cea cu Chlamydia. Oficialităţile estimează că din cele 498 de cazuri noi de infecţii cu transmitere sexuală tratabile, 160 de milioane sunt provocate de gonoreea. Această infecţie creşte şi şansele infectării cu alte microorganisme patogene, printre care şi virusul HIV.

La alegerea schemei terapeutice se urmărește necesitatea unui tratament eficace și simplu de administrat, care să vindece rapid boala și să prevină complicațiile.

În ultimii ani, s-a observat cu îngrijorare că agentul patogen, care infectează anual milioane de oameni, devine rezistent la tratamentul cu antibiotice, motiv pentru care boala ar putea deveni incurabilă, avertizează specialiştii. Cercetătorii declară că responsabilă pentru acest fenomen este utilizarea în exces sau incorectă a antibioticelor, dar şi capacitatea uimitoare a bacteriei de a se adapta. Cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au solicitat guvernelor şi instituţiilor medicale să monitorizeze răspândirea bolii, care poate cauza inflamaţii, infertilitate, complicaţii în timpul sarcinii şi care, în cazuri extreme, poate duce la deces.

Specialiştii atrag atenţia că bacteria care produce boala a devenit rezistentă la aproape toate medicamentele utilizate până acum în tratarea gonoreei, inclusiv la clasa de antibiotice numite cefalosporine, considerată în prezent ultimul tratament care poate opri dezvoltarea bolii. Rezistenţa la cefalosporine a fost semnalată pentru prima dată în Japonia. De curând, însă, fenomenul a fost înregistrat şi în Marea Britanie, Australia, Franţa, Suedia şi Norvegia. Având în vedere că această rezistenţă a fost identificată în ţări cu sistem de sănătate bine dezvoltat, este foarte probabil ca procesul să aibă loc şi în ţările mai slab dezvoltate.

Cu alte cuvinte, o tulpină netratabilă de gonoree se răspândeşte rapid în întreaga lume, după cum avertizează OMS. Specialiştii susţin, conform ultimelor studii, că, în scurt timp, tratamentele actuale se vor dovedi nefolositoare şi că este doar o chestiune de timp până când noua super-bacterie va ajunge să se răspândească pe tot globul, potrivit The Guardian.

„Bacteria care conduce la apariţia gonoreei este una extrem de inteligentă. De fiecare dată când iei un nou tip de antibiotic pentru a te trata, aceasta dezvoltă rezistenţa împotriva sa”, explică Teodora Wi, un specialist din cadrul OMS.

Găsirea unor noi metode prin care pot fi tratate afecţiunile produse de aceste bacterii s-a dovedit a fi o adevărată provocare în domeniul sănătăţii publice. Recent, cercetătorii de la un spital din Memphis au început să facă tot felul de teste folosind spectinomicina în încercarea de a-i creşte eficienţa. Ei s-au axat în principal pe modul în care medicamentul se leagă de partea celulei care este responsabilă de sinteza proteinelor, cunoascută ca ribozom. Ei au descoperit că înlocuind o moleculă de benzil în antibiotic acest proces se face cu mai multă uşurinţă şi medicamentul este capabil să lupte mai eficient împotriva unor infecţii bacteriene. Astfel, un medicament pentru gonoree, retras de pe piaţă, este modificat pentru a trata bacteriile rezistente la antibiotice. Ar putea salva peste 1,3 milioane de vieţi pe an.

Recomandările pentru prevenirea infecției gonococice sunt identice cu cele pentru prevenirea altor BTS. Cea mai bună metodă de prevenire a infecției gonococice este abstinența (niciun contact sexual) sau contactul sexual cu un singur partener neinfectat, care la rândul lui nu are un alt partener sexual. O altă recomandare este folosirea protecției în timpul contactului sexual. Prezervativul, folosit adecvat de la începutul până la sfârșitul fiecărui contact sexual, este cea mai bună protecție. Spumele sau gelurile spermicide și diafragmele sunt mai puțin eficiente și nu ar trebui să înlocuiască prezervativul, ci să fie folosite împreună cu acesta.

În cazul contactului sexual neprotejat cu o persoană infectată, se impune prezentarea urgentă la un medic specialist! Trebuie tratat, de asemenea, și partenerul sexual. Evitarea activității sexuale până când infecția este tratată, este foarte importantă. De asemenea, partenerul / partenerii anteriori trebuiesc testați și tratați prompt în caz de infecție, pentru a preveni răspândirea bolii. La 3 - 6 săptămâni după încheierea tratamentului antibiotic, persoanele sunt retestate. Acest lucru este foarte important pentru a ne asigura că tratamentul a fost adecvat și corect urmat și infecția a fost vindecată.

Bibliografie:
Forsea, D., Popescu, R., Popescu, C.M., Compendiu de dermatologie și venerologie, Editura Tehnică, București, 1998


<strong>Alice Maria Pătru,</strong> Medic specialist medicină de familie, Clinica AIS

Alice Maria Pătru, Medic specialist medicină de familie, Clinica AIS

Like
Unlike
+804