Cap compas

ISSN 2559-1053

Revista nr. 1(5), Pagina 14-15

Cod: 5-20-67


Povești, întâmplări, legende

Dispariții misterioase (II)

Gabriela Dan, Redactor

Like
Unlike
+840

Intrepid (dispărută în 1996)În octombrie 1996, 16 persoane au dispărut după ce au anunțat că abandonează iahtul Intrepid (la Fort Pierce, în Florida). Pasagerii iahtului de 65 de metri au trimis un apel MAYDAY, comunicând că nava se scufundă și că toți cei aflați la bord scapă cu o plută de salvare. Garda de coastă a raportat că marea, a fost aspră în zonă, cu valuri de până la 7 metri înălțime. Patru aeronave au căutat toată noaptea și dimineața pluta de salvare. După ce au căutat 6.000 de mile pătrate, căutarea a fost oprită. Intrepid și cei 16 pasageri nu au fost găsiți niciodată.


USS Elridge (dispărută în 1943)Misterul distrugătorului USS Elridge, cel mai bizar eveniment de dispariție despre care se crede că a avut loc vreodată, este cunoscut ca Proiectul Rainbow sau Experimentul Philadelphia.
Dacă pentru unii, totul nu este decât o farsă a unor minţi prea înfierbântate, realitatea unor cazuri, multă vreme secrete (vezi Proiectul Manhattan sau Proiectul Habbakuk prin care se construia un portavion de gheaţă), nu a făcut decât să dea apă la moară celor care cred că bizara teleportare a vasului american, din timpul celui de al doilea Război Mondial, este şi acum o realitate bine ascunsă de către autorităţile de la Washington. Totuşi, povestea a început să capete contur abia prin anii '50, când Carl Allen, un fost capitan de nave de război, i-a transmis mai multe scrisori doctorului Morris K. Jessup, în care îi descria cu lux de amănunte un anume experiment intitulat Philadelphia.

Lăsând deoparte, pentru moment, relatările celor doi, există o serie de date concrete cu privire la un proiect de asemenea anvergură încă din perioada interbelică.

Nouă ani mai târziu, proiectul era mutat la Universitatea de Studii Aprofundate din Princetown, acolo unde era cooptat în echipa de cercetători şi germanul Albert Einstein. Rezultatele studiilor nu au fost date niciodată publicităţii, sporind aura de mister a acestora, deşi legendele urbane ţesute în jurul lor spun că invizibilitatea obiectelor fusese atinsă, chiar dacă reuşita nu implică decât obiecte de mici dimensiuni. Era punctul de plecare al celui ce avea să devină unul dintre cele mai bizare şi mai controversate proiecte din istorie, Experimentul Philadelphia.

În 1940 a fost realizată prima încercarea de invizibilitate, reuşindu-se dispariţia unei nave fără personal la bord. Tesla a avertizat imediat despre gravele probleme care ar fi putut surveni dacă pe navă s-ar află personal în momentul activării bobinelor lui Gauss. Marina militară americană, dornică de noi experienţe, nu a vrut însă să accepte nici o amânare, fapt ce l-a făcut pe Tesla, care nu dorea distrugerea de vieţi omeneşti, să părăsească definitiv proiectul în 1942. Există o serie de poveşti care afirmă că înainte să plece, Tesla ar fi aprobat o încercare pe cȃteva animale domestice la bord. Efectele ar fi fost dezastruoase şi de aceea Tesla nu a vrut să încerce acest experiment pe oameni, însă presiunea era deja mult prea mare din cauza luptelor din Atlantic şi din Pacific.


Seabird (echipaj dispărut în 1850)În 1850, fermierii şi pescarii care locuiau într-un sătuc de pe Plaja Easton, lângă Newport, Rhode Island, au văzut un vas ciudat îndreptându-se spre ţărm. Cu toate pânzele sus şi cu toate steagurile fâlfâind în vântul aspru, acesta se îndrepta direct spre plajă. Vasul s-a lovit atât de uşor de ţărm, încât nu s-a avariat absolut deloc. Corabia se numea „Seabird”, se afla sub comanda căpitanului John Huxman şi era aşteptată în acea zi la Newport.

Mulţimea a urcat la bord găsind cafeaua fierbând pe sobă, micul dejun aşezat pentru echipaj, hărţile marine şi instrumentele de navigaţie în perfectă ordine. Singura fiinţă găsită în viaţă la bord era un câine, ce stătea tăcut pe punte.

De ce, cum şi unde au dispărut, numai Dumnezeu ştie !


<strong>Gabriela Dan,</strong> Redactor

Gabriela Dan, Redactor

Like
Unlike
+840