Cap compas

ISSN 2559-1053

Revista nr. 1(9), Pagina 26-27

Cod: 9-12-132


Ghidul marinarului

Cei mai buni prieteni ai navigatorilor

Eva Grey, NRI Digital

Like
Unlike
+736

Se știe că lucrul pe mare este dificil. În timpul voiajelor lungi, marinarii se confruntă cu nenumărate situații neprevăzute care le testează rezistența, bunăstarea lor mintală și fizică - iar obținerea ajutorului este deseori dificilă sau foarte stigmatizată.

În luna martie a acestui an, un nou studiu realizat de societatea maritimă internațională de transport maritim împreună cu Universitatea Yale a arătat că mai mult de un sfert dintre marinari prezintă semne de depresie, în timp ce 45% dintre aceștia nu au apelat la nimeni pentru ajutor.

Pe de altă parte, atacurile piraților - care cresc în frecvență - s-au dovedit a lăsa supraviețuitorii cu cicatrici mintale. Alte amenințări, cum ar fi abandonul, oboseala cronică și hărțuirea sunt pericole permanente asociate vieții la bord.

Acesta este motivul pentru care este deosebit de important ca marinarii să fie informați cu privire la drepturile și îndatoririle lor și să aibă acces ușor la o linie de asistență specializată, fiabilă.

Aplicațiile Lloyd's Register

Lloyd's Register (LR) oferă o listă extinsă de aplicații utile care pot ajuta navigatorii să fie la curent cu cele mai recente cerințe legislative și de reglementare, necesare în întreaga industrie.

Două dintre cele mai importante sunt Lista de verificare ISM și ISPS și Lista de verificare PSC, care identifică cele mai frecvente cauze ale detenției navelor, prevenind riscul de detenții PSC (Port State Control).

Toate aplicațiile sunt disponibile pentru iOS și Android.

Seafarers’ Rights International

În 2014, Organizația Internațională pentru Drepturile Navigatorilor (SRI) a lansat o aplicație, cu convingerea că „navigatorii au nevoie de suport tangibil 24/7”. Prin utilizarea aplicației, navigatorii care se confruntă cu probleme juridice pot obține acum informații imediate cu privire la drepturile lor, oriunde s-ar afla în lume.

Proiectată pentru a funcționa offline, aplicația are un instrument „Găsește un avocat”, care oferă acces imediat la o bază de date a avocaților din întreaga lume, avocați care s-au înscris în Lista SRI și care pot oferi asistență navigatorilor care ajung în faza urmăririi penale.

Deirdre Fitzpatrick, director executiv al SRI, a descris-o drept „o linie de salvare pentru navigatori”.

ITF Wellbeing

Una dintre cele două aplicații asigurate de Federația Internațională a Lucrătorilor din Transporturi (ITF), „ITF Wellbeing” este menită să furnizeze informații, îndrumare și sprijin privind problemele de sănătate. Deși versiunea actuală se concentrează pe HIV, SIDA și virusul Zika, dezvoltatorii promit că vor oferi și informații despre o serie de alte probleme de bunăstare, inclusiv infecțiile cu transmitere sexuală, stresul și depresia. Din acest an, aplicația va fi disponibilă în mai multe limbi.

Federația mai oferă și aplicația „ITF Seafarers app”, care acționează ca un ghișeu unic pentru navigatorii în căutarea de informații despre navă, detalii de contact pentru sindicate, inspectori și linie telefonică ITF.

Ambele aplicații sunt disponibile pentru iOS și Android.

Wellness at Sea

A fost lansată de Sailors’ Society, în 2016, ca parte a unui program mai larg, conceput pentru a ajuta marinarii care au probleme de sănătate mintală și moral scăzut.

Potrivit organizației, se speră combaterea ratelor ridicate ale afecțiunilor cardiovasculare și ale tulburărilor de sănătate mintală. Prin descărcarea aplicației, utilizatorii pot accesa o serie de sugestii de viață sănătoasă, rețete și exerciții fizice pentru a ajuta la monitorizarea și menținerea sănătății lor fizice și mintale acasă, în port și pe mare.

Aplicație disponibilă pentru iOS și Android.

SeafarerHelp (via WhatsApp și Viber)

Conștientizând comunicarea ca fiind cea mai grea barieră pentru navigatorii care ajung să solicite ajutor, Rețeaua Internațională de Asistență și Asistență pentru Navigatori (ISWAN) asigură serviciul SeafarerHelp, disponibil atât pe WhatsApp, la +44(0) 7909 470732, dar și pe Viber la +44(0) 7741 594549.

WhatsApp pentru iOS și Android și Viber pentru iOS și Android.

Anti-Shipping Activity Message
În noiembrie 2014, Agenția Națională pentru Informații Geografice a lansat aplicația ASAM (Anti-Ship Activity Message) ca bază de date a raportărilor de acte ostile - piraterie, jaf, deturnare și răpire - împotriva navelor maritime, echipajelor și pasagerilor.
Aplicația stochează datele de avertizare scoase din baza de date ASAM în timp ce se conectează la internet, permițând marinarilor să vadă cele mai recente amenințări din zona lor chiar și atunci când sunt offline. Utilizatorii pot citi locația geografică și conturile descriptive raportate ale anumitor acte ostile împotriva navelor și, prin urmare, pot evita zone și situații periculoase.

În prezent, aplicația este disponibilă pentru dispozitivele iOS și va fi asigurată și pentru Android în viitorul apropiat.

Whale Alert

Lucrând prin notificarea navigatorilor cu privire la ceea ce urmează, Whale Alert urmărește reducerea șanselor de lovituri fatale între balene și vasele mari prin afișarea zonelor cu balene active, rutelor recomandate, zonelor de evitat.

Produs al colaborării agențiilor guvernamentale, a instituțiilor academice, a grupurilor de conservare non-profit și a companiilor din sectorul privat, Whale Alert permite introducerea rapoartelor privind observarea balenelor de către comunitatea maritimă și de publicul larg. Aceste informații sunt apoi partajate în timp real cu cercetătorii de balene și autoritățile de stat și federale de gestionare iar operatorii de nave sunt informați când este timpul să încetinească și să acorde o atenție mai mare.

Aplicație disponibilă pe iOS și Android, pe coastele SUA și Canada.

Shore Leave

Timpul petrecut în concediu, la țărm, este la fel de important iar acum navigatorii pot folosi aplicația ITF „Shore Leave” pentru a explora, salva și sugera locații de interes, cum ar fi facilități sportive, baruri și chiar stații de autobuz, precum și împărtășirea recomandărilor cu alții care vizitează porturile și orașele de interes.

Odată descărcată, aplicația funcționează offline și toate contactele sunt stocate în telefoanele navigatorilor.

Utilizatorii pot găsi și contacta inclusiv cel mai apropiat centru de navigatori.

Aplicație disponibilă pe iOS și Android.


<strong>Eva Grey,</strong> NRI Digital

Eva Grey, NRI Digital

Like
Unlike
+736