Cap compas

ISSN 2559-1053

Revista nr. 2(6), Pagina 8-9

Cod: 6-13-77


IMO

25 iunie, ziua în care trebuie să spunem La mulți ani, navigatori!

Valentin Dumitru, Redactor șef adjunct

Like
Unlike
+891

An de an, 25 iunie marchează Ziua Internațională a Navigatorului, o zi specială în care ne aducem aminte cât de importantă este contribuția marinarilor din întreaga lume în comerțul planetar, în economia mondială, în societatea civilă privită în ansamblu.


Dragi Navigatori,

Ziua Internațională a Navigatorilor a fost desemnată de Organizația Maritimă Internațională (IMO) în anul 2010, ca o recunoaștere a contribuției voastre la viața noastră a tuturor.
Aproape tot ceea ce folosim și avem nevoie în viața noastră este direct sau indirect afectat de transportul maritim. Astfel, în fiecare an, la 25 iunie, ne oferim un moment pentru a mulțumi celor 1,2 milioane de navigatori ai lumii pentru contribuția lor la economia mondială și bunăstarea noastră economică și socială.

Navigatorii sunt esențiali pentru viața noastră, transportând cu navele lor mai mult de 80% din comerțul global către oameni și comunități de pe tot globul. Navigatorii, cu modestie, poartă responsabilitatea operării navelor și livrării sigure și fără probleme a încărcăturilor.

Dar să nu ne referim numai la comerț. Tot în această zi, ne aducem aminte de cele câteva sute de mii de membrii ai echipajelor care asigură confortul și siguranța pasagerilor pe navele de croazieră din întreaga lume.

Cu ocazia Zilei Navigatorului, nu numai că recunoaștem munca neprețuită a navigatorilor, dar, din nou, atragem atenția asupra problemelor care le afectează munca și viața, asupra condițiilor de lucru și de trai, precum și asupra riscurilor cu care se confruntă.

În această zi importantă, guvernele trebuie să-și aducă aminte să dezvolte și să pună în aplicare politici care să conducă la un tratament echitabil al navigatorilor pe mare și în port. De asemenea, cerem armatorilor să se asigure că marinarii beneficiază de drepturile cuprinse în Convenția privind munca în sectorul maritime (MLC 2006) și amendamentele sale din 2016.

IMO vizează permanent, dar în special cu ocazia acestei sărbători, implicarea porturilor și a centrelor pentru navigatori în demonstrarea importanței navigatorilor, a muncii lor. Ideea este ca porturile și centrele pentru navigatori să împărtășească și să prezinte cele mai bune practici privind sprijinul și bunăstarea acestora.

Deci, pentru a marca și noi Ziua Internațională a Navigatorului 2018, dorim să spunem din inimă, tuturor marinarilor români și de pretutindeni și tuturor celor care fac parte din comunitatea maritimă a lumii, un cald „Mulțumim navigatori!”
<strong>Valentin Dumitru,</strong> Redactor șef adjunct

Valentin Dumitru, Redactor șef adjunct

Like
Unlike
+891